Žrtve napadov na položaje IS-ja so pogosto civilisti. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Žrtve napadov na položaje IS-ja so pogosto civilisti. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Tudi za ostalih sedem žrtev ni jasno, ali so bili vojaki, je sporočil observatorij. Napadi so potekali ob zori in zadeli številne domove v bližini vasi Hadžin na meji z Irakom, je poročala nemška tiskovna agencija DPA.

Sirske demokratične sile, ki jih podpirajo ZDA, so septembra začele močno ofenzivo, da bi iz določenega območja v vzhodni provinci Deir Ezor pregnali džihadistično skupino Islamska država (IS), ki še vedno nadzoruje manjša območja na območju vzhodne in južne Sirije.

Vladne sile napredovale na jugu
Sile sirskega predsednika Bašarja Al Asada so medtem znova zavzele mesto Tulul al Safa, ki naj bi bilo še zadnje zatočišče IS-ja na jugu Sirije. Boji za to mesto so trajali več mesecev, borci IS-ja pa so se umaknili proti vzhodu v puščavo, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Mesto Tulul al Safa leži med provincama Damask in Svejda. Boji na tem območju so se začeli po julijskem smrtonosnem napadu na manjšino Druzov v Svejdi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Tedaj je bilo v nizu samomorilskih napadov ter napadih s strelnim orožjem in noži ubitih več kot 250 ljudi, večinoma civilistov. Džihadisti so zajeli tudi okoli 30 ljudi, večinoma žensk in otrok. To je bil najhujši napad na Druze v sedem let trajajoči vojni v Siriji.

Druzi predstavljajo okoli tri odstotke skupnega števila prebivalcev, kolikor jih je bilo pred vojno. Ker sledijo posebni veji islama, veljajo med sunitskimi skrajneži, kakršni so v IS-ju, za heretike.

Vladne sile so napade na IS na tem območju še posebej okrepile v zadnjih nekaj tednih. Na območje so poslale okrepitve, povečala se je tudi uporaba letalskih sil.