Turška vozila z orožjem so prečkala turško-sirsko mejo in vstopila v Kan Šejkun na jugu province Idlib, je povedal neimenovani vir na sirskem zunanjem ministrstvu. "To znova potrjuje, da turški režim podpira teroristične skupine," je poudaril. Pri tem je meril na upornike in džihadistične skupine na območju, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Turško obrambno ministrstvo je sporočilo, da je bil vojaški konvoj napaden med potjo proti eni izmed turških opazovalnih točk v Idlibu. Napad po njihovih navedbah krši lani sklenjen mirovni sporazum med Ankaro in Moskvo, ki naj bi bila o poti konvoja vnaprej obveščena.

Turčija trdi, da so bili v napadu ubiti trije civilisti, še 12 naj bi bilo ranjenih. Sirski observatorij za človekove pravice in očividci sicer navajajo, da je eden izmed ubitih borec iz skupine upornikov, ki jih podpira Turčija, poroča Al Džazira.

Poročevalec francoske tiskovne agencije AFP na prizorišču navaja, da je v turškem konvoju okoli 50 oklepnih vozil, med njimi najmanj pet tankov, povzema BBC.

Sirske sile znova v Kan Šejkunu

Pogled na mesto Kan Šejkun. Foto: Reuters
Pogled na mesto Kan Šejkun. Foto: Reuters

V nedeljo so sirske vladne sile prvič po letu 2014 vstopile v mesto Kan Šejkun, na katerega so aprila 2017 po navedbah Združenih narodov izvedle napad z živčnim plinom sarin. Sirska vlada napad s prepovedanim orožjem odločno zanika.

Kan Šejkun leži ob glavni cesti, ki povezuje Damask in Alep in nad katero si vlada želi pridobiti nadzor. Spopadi so na vsaki strani zahtevali več deset smrtnih žrtev. Francija je v petek pozvala h koncu bojev in obsodila napade na taborišča za begunce.

Polkovnik Mustafa Bakur iz uporniške frakcije Džaiš Al Iza je dejal, da so na obrobju mesta potekali hudi spopadi, na območje pa so prišli tudi borci uporniške skupine Nacionalna armada (NA), ki jo podpira Turčija.

Večino province Idlib sicer nadzoruje džihadistična skupina Hajat Tahrir Al Šam, ki ima pod nadzorom tudi večino sosednjih provinc, Hama, Alep in Latakija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

NRC svari pred masovnim napadom na Idlib

"Naša najhujša nočna mora se uresničuje," je za BBC dogajanje v Idlibu komentiral Jan Egeland iz mednarodne človekoljubna organizacija Norwegian Refugee Council (NRC).

NRC opozarja, da trije milijoni civilistov v Idlibu in sosednji provinci Hama ne morejo nikamor pobegniti, na območju pa so tudi "zelo slabi militanti".

"Masovni napad na Idlib in Hamo bi pomenil, da bi se v navzkrižnem ognju znašlo milijon otrok. Očitno se bo prav to zgodilo," svari Egeland.