Prizadeti v napadu naj bi izgubljali zavest, bruhali in se penili. Foto: Reuters
Prizadeti v napadu naj bi izgubljali zavest, bruhali in se penili. Foto: Reuters
Kan Šejkun
V aprilskem napadu na Kan Šajkun je umrlo več kot 80 ljudi. Foto: Reuters
Sirska vlada odgovorna za napade s sarinom

Avtorji poročila so zapisali, da so "prepričani," da je Damask v Kan Šejkunu uporabil sarin. "Današnje poročilo potrjuje, kar smo že dolgo vedeli, da je res," je vsebino poročila komentirala ameriška veleposlanica pri Združenih narodih Nikki Haley.

Sirski predsednik Bašar Al Asad vseskozi trdi, da je bil domnevni aprilski kemični napad vladnih sil "100-odstotna izmišljotina", pri čemer ga je podprla tudi Rusija. Damask je trdil, da je bilo v vladnem napadu zadeto skladišče, kjer so uporniki hranili strupene snovi.

Izsledke v poročilu sta objavila Organizacija za prepoved kemičnega orožja in ZN-ov združeni preiskovalni mehanizem. "Prepričani smo, da je sirska republika odgovorna za uporabo sarina v Kan Šejkunu 4. aprila 2017," je navedeno v poročilu.

Haleyjeva je ob tem dejala, da kljub neodvisnim poročilom, ki ugotavljajo krivdo sirskih oblasti glede uporabe kemičnih snovi, nekatere države še vedno podpirajo režim sirskega predsednika Al Asada. "To se mora takoj končati."

"Velika Britanija obsoja to grobo kršitev pravil bojevanja in poziva mednarodno skupnost, naj sodeluje pri kaznovanju Asadovega režima," je dejal britanski zunanji minister Boris Johnson.

Moskva: poročilo je nekonsistentno
Rusija se je na poročilo odzvala kritično. Namestnik zunanjega ministra Sergej Rjabkov je dejal, da je poročilo nekonsistentno. "Že prvo branje na hitro kaže, da je v poročilu še vedno veliko nekonsistentnosti, logičnih neujemanj, uporabe dvomljivih pričanj in nepreverjenih dokazov," je dejal. Vrnil je tudi žogico ZDA, da želijo "nekatere države z uporabo tega poročila rešiti svoje lastne geopolitične interese v Siriji". Je pa napovedal, da bo Rusija poročilo JIM podrobno preučila in se že kmalu odzvala. Rusija je sicer v torek podala veto na resolucijo, ki bi podaljšala delovanje prej omenjenega ZN-ovega združenega preiskovalnega mehanizma, edina uradne misije, ki preiskuje uporabo kemičnega orožja v Siriji.

Damask: poročilo orodje za izvajanje pritiska
Sirsko zunanje ministrstvo je medtem sporočilo, da kategorično zanika ugotovitve poročila, poroča BBC. "Tako to poročilo kot predhodnje izkrivljata točnost informacij o tem, kaj se je zgodilo v Kan Šejkunu," navajajo v izjavi in dodajajo, da je poročilo orodje ZN-ja za izvajanje še več političnega pritiska.

Kaj se je zgodilo 4. aprila?
Sirski observatorij, ki se je takrat skliceval na zdravstvene vire v kraju, je po napadu navajal, da so prizadeti v napadu izgubljali zavest, bruhali in se penili. Na fotografijah, ki so jih na spletu objavili aktivisti, je bilo videti prostovoljce reševalne skupine Bele čelade, kako z vodo zalivajo ranjence. Videti je tudi najmanj dva moška s peno na ustih. Mednarodna javnost je napad ostro obsodila.

Sirska vlada odgovorna za napade s sarinom