Kurdski civilisti zapuščajo mesto Tal Abjad. V ozadju sirski uporniki, ki jih podpira Turčija. Foto: Reuters
Kurdski civilisti zapuščajo mesto Tal Abjad. V ozadju sirski uporniki, ki jih podpira Turčija. Foto: Reuters

"Kljub zavezanosti naših sil k umiku Turčija in z njo povezani teroristi še vedno kršijo premirje. Naše sile se še zmeraj borijo," Al Džazira prenaša izjavo SDF-ja.

Turško obrambno ministrstvo se na navedbe ni neposredno odzvalo, vendar je sporočilo, da je bilo v napadu kurdske milice YPG blizu mesta Ras al Ajn ranjenih pet turških vojakov.

Rusija sicer trdi, da rusko-turški načrt o umiku Kurdov v notranjost Sirije poteka po načrtih. "Z zadovoljstvom ugotavljamo, da se izvajajo vsi dogovori, doseženi v Sočiju," je tiskovni agenciji Interfax povedal namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Veršinin.

Sirski uporniki, ki jih podpira Turčija, pri mestu Tal Abjad. Foto: Reuters
Sirski uporniki, ki jih podpira Turčija, pri mestu Tal Abjad. Foto: Reuters

Ruska tiskovna agencija RIA medtem navaja uradnike iz SDF-ja, da so sirske sile že zapustile 32 kilometrov širok pas v globino Sirije, kamor želi Turčija naseliti več milijonov sirskih beguncev. Prav tako naj bi kurdske sile izrazile pripravljenost k priključitvi sirski vojski, ko se kriza v Siriji politično umiri.

Ruska vojska je svoje patrulje namestila tudi v mestu Kobane, ki so ga sirski Kurdi med letoma 2014 in 2015 v enem najhujših spopadov osemletne sirske vojne obranili. Moskva namerava prihodnji teden v Sirijo poslati dodatnih 276 policistov in 33 enot vojaške opreme. Prihodnji torek naj bi zasedli deset kilometrov širok pas ob meji, ki so ga ameriške sile zapustile.

Prihod ruske vojaške policije pomeni velik premik v razmerju moči v regiji, to se je zgodilo dva tedna po tem, ko je ameriški predsednik Donald Trump umaknil ameriške sile. Potezo so v Washingtonu in drugje označili kot izdajo nekdanjih zaveznikov, sirskih Kurdov.

Stoltenberg: Nujno je poiskati politično rešitev krize

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je izjavil, da so se obrambni ministri zavezništva v Bruslju strinjali o potrebi po vključitvi mednarodne skupnosti v iskanje politične rešitve v Siriji. "Pogledi so različni, imeli smo iskreno in odprto razpravo. Vendar smo se osredotočili na pot naprej," je poudaril prvi dan zasedanja. Dodal je, da so ministri poudarili "široko podporo vključitvi mednarodne skupnosti v iskanje politične rešitve" za razmere na severu Sirije.

Na srečanju, ki se ga udeležuje tudi slovenski obrambni minister Karl Erjavec, je pred tem nemška obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer predstavila svoj predlog za varovano območje na severu Sirije pod mednarodnim nadzorom. Večina članic Nata je bila do predloga zadržanih. So ga pa podprli sirski Kurdi, po besedah nemške ministrice pa je zanj odprta tudi Turčija, ki je sicer članica Nata.

Ministri so se na zasedanju, ki se bo končalo v petek, tudi strinjali, da je treba ohraniti enotnost v boju proti skrajni skupini Islamska država. "Izjemno pomembno je, da se zagotovi, da ujeti borci IS-ja ne odidejo na prostost," je poudaril Stoltenberg. Za to morajo poskrbeti tisti, ki so tam, je poudaril.