Opazovalci upajo, da bodo reševalci našli preživelega človeka. Foto: Reuters
Opazovalci upajo, da bodo reševalci našli preživelega človeka. Foto: Reuters

Na območje so pripeljali posebne senzorje, med ruševinami pa deluje reševalna ekipa iz Čila. Glede na lokalna poročila so zaznali možnost, da je nekdo živ, z uporabo reševalnega psa in skenerja, poroča BBC.

Vsake toliko časa reševalci zbrano množico opazovalcev pozovejo, naj bodo tiho, da bi lahko lažje zaznali morebiten zvok izpod ruševin.

Čilski reševalci so v Libanon prišli 1. septembra. S seboj naj bi imeli zelo občutljive naprave, ki lahko zaznajo dihanje na globini 15 metrov.

Za zdaj sicer še ni potrjeno, da je nekdo pod ruševinami živ, a opazovalci na to upajo.

Območje mesta Mar Mihael, kjer iščejo morebitnega preživelega, je eno najbolj prizadetih delov Bejruta. Gre za zgodovinski predel mesta blizu pristanišča, ki je bil znan po nočnem življenju.

V eksploziji 2750 ton amonijevega nitrata 4. avgusta je umrlo več kot 200 ljudi, na tisoče ljudi je ranjenih, okoli 300.000 pa jih je ostalo brez doma. Velik del mesta je namreč uničen ali močno poškodovan.

Amonijev nitrat je bil več let neustrezno skladiščen v pristanišču. Kmalu po eksploziji je odstopila vlada, kar pa ni pomirilo ogorčenih protestnikov, ki so se več noči zaporedoma spopadali s policijo.

Unicef opozarja

V eksplozijah je bilo poškodovanih vsaj 163 javnih in zasebnih šol, kar je prizadelo izobraževanje več kot 70.000 učencev in delo 7.600 učiteljev. Poleg tega je bilo poškodovanih še 20 šol za tehnično in poklicno usposabljanje, v katere je bilo vključenih približno 7300 učencev, navaja Unicef in poziva k takojšnji okrepitvi prizadevanj, da bi lahko ob začetku šolskega leta vsem otrokom zagotovili nadaljevanje izobraževanja. Ocene kažejo, da v polkrogu 20 kilometrov od eksplozije živi 600.000 otrok, ki bi lahko utrpeli negativne kratkoročne ter dolgoročne psihološke posledice.