Izraelski predsednik Rivlin je sprejel nemškega kolega Steinmeierja. Foto: Reuters
Izraelski predsednik Rivlin je sprejel nemškega kolega Steinmeierja. Foto: Reuters

Poleg predsednika republike Boruta Pahorja se bodo v Jeruzalemu na povabilo izraelskega predsednika Reuvena Rivlina zbrali tudi ruski predsednik Vladimir Putin, nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, francoski predsednik Emmanuel Macron, britanski prestolonaslednik princ Charles ter predsedniki Avstrije, Italije in Madžarske, Alexander Van der Bellen, Sergio Mattarella in Janos Ader.

Pahor se je po prihodu v Jeruzalem srečal z izraelskim predsednikom Rivlinom in dejal, da mu je v čast sodelovati na svetovnem forumu o holokavstu. Udeležba je po Pahorjevem prepričanju pomembno politično sporočilo, ker potrjuje zavezanost nenehnemu ohranjanju spomina na holokavst in na grozote, ki jih lahko človek stori človeku. Le s tem, ko se tega zavedamo, se lahko izognemo, da bi se kdaj ponovilo, je poudaril Pahor.

Predsednik se bo v Jeruzalemu srečal s preživelo žrtvijo holokavsta in sodelavko jeruzalemskega muzeja Jad Vašem Miriam Štajner Avjezer. Pahor ji je leta 2017 vročil medaljo za zasluge za ohranitev spomina na slovenske heroje človečnosti, ki so Jude reševali pred holokavstom, tudi za ceno svojih življenj.

Prvi dan obiska v Jeruzalemu bodo svetovni voditelji sklenili s svečano večerjo, ki jo gosti izraelski predsednik. Na večerji bodo predvajali tudi poseben film o boju proti antisemitizmu z izjavami številnih svetovnih voditeljev, med njimi tudi Pahorjevimi.

V četrtek polaganje vencev v spominskem parku Jad Vašem

Steinmeier se je srečal s preživelimi, ki so bili v mladosti zaprti v nacističnih taboriščih. Foto: Reuters
Steinmeier se je srečal s preživelimi, ki so bili v mladosti zaprti v nacističnih taboriščih. Foto: Reuters

Glavna slovesnost letošnjega foruma voditeljev bo potekala v četrtek na trgu Varšavskega geta v jeruzalemskem spominskem parku Jad Vašem. Med govorci bosta dve preživeli žrtvi holokavsta ter le peščica svetovnih voditeljev, govorom bo sledilo polaganje vencev. Poljski predsednik Andrzej Duda je udeležbo odpovedal, ker ni dobil priložnosti, da bi govoril na dogodku.

Predsedniki držav bodo udeležbo na forumu izkoristili tudi za bilateralna srečanja. Ob robu foruma se bo slovenski predsednik Pahor po napovedih njegovega urada predvidoma srečal z izraelskim predsednikom ter predsedniki Avstrije, Italije in Madžarske. Ruski predsednik Putin pa bi se lahko na kratko sestal z ameriškim podpredsednikom Mikom Penceom in ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Forum voditeljev prvič v Jeruzalemu

Izraelski premier Netanjahu je sprejel francoskega predsednika Macrona. Foto: Reuters
Izraelski premier Netanjahu je sprejel francoskega predsednika Macrona. Foto: Reuters

Forum voditeljev je že peti po vrsti. Prvi svetovni forum je bil leta 2005 v Krakovu na Poljskem ob 60. obletnici osvoboditve taborišča Auschwitz ‒ Birkenau. Drugi svetovni forum je bil leto pozneje v Kijevu v spomin na 65. obletnico pokola Judov v okolici Kijeva. Tretji svetovni forum ob 65. obletnici osvoboditve Auschwitza ‒ Birkenaua je bil leta 2010 znova v Krakovu. Četrti forum je bil leta 2015 v češki prestolnici Praga in češkem mestu Terezin ob 70. obletnici osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz ‒ Birkenau.

Osrednja slovesnost v ponedeljek v Auschwitzu

Nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz ‒ Birkenau so 27. januarja pred 75 leti osvobodili vojaki rdeče armade tedanje Sovjetske zveze. V taborišču so nacisti pobili več kot milijon ljudi. Iz Slovenije je bilo v taborišče, ki še danes velja za največje pokopališče v zgodovini človeštva, deportiranih več kot 2.300 ljudi.

Največ žrtev holokavsta prihaja iz Poljske ‒ trije milijoni Judov. Skupno je druga svetovna vojna na Poljskem zahtevala okoli šest milijonov smrtnih žrtev, kar predstavlja petino predvojnega prebivalstva.

Osrednja slovesnost bo potekala v ponedeljek prav v Auschwitzu, kjer se bo zbralo več kot 51 držav in organizacij, kot so Združeni narodi, Svet Evrope in Unesco. Slovenskega predsednika Pahorja bo spremljalo osem nekdanjih slovenskih taboriščnic. Komemoracije se bo udeležilo tudi približno 200 tistih, ki so preživeli Auschwitz in holokavst.