Stena Impero je v lasti podjetja Stena Bulk. Foto: Reuters
Stena Impero je v lasti podjetja Stena Bulk. Foto: Reuters

Zaseg tankerja Stena Impero, ki je v švedski lasti, v Hormuški ožini je julija zaostril napetosti med Teheranom in Londonom.

19. julija so pripadniki iranske revolucionarne garde tanker obkolili z bojnimi ladjami in ga odvedli v pristanišče Bandar Abas. Teheran je trdil, da je tanker trčil v ribiško ladjo in nato izključil transponder ter ne odgovarjal na klice v sili. S tem naj bi kršil mednarodno pomorsko pravo.

Zaseg omenjenega tankerja Stena Impero je še zaostril napetosti med Teheranom in Londonom, in Veliko Britanijo, ki jih je v začetku julija sprožil britanski zaseg iranskega supertankerja Grace 1 pri Gibraltarju, ker naj bi ta kršil sankcije proti Siriji. Iran je Steno Impero zasegel le nekaj ur potem, ko je gibraltarsko vrhovno sodišče odločilo, da mora Grace 1 v Gibraltarju ostati še 30 dni, ves čas pa je vztrajal, da ne gre za povračilni ukrep.

Družba Stena Bulk, lastnica Stene Impero, je že v nedeljo sporočila, da pričakuje skorajšnjo izpustitev svojega tankerja. "Pravni okvir in administrativni postopki za izpust tankerja so zaključeni, vendar pa nimam informacij glede časa izpustitve," je po poročanju Reutersa, ki se sklicuje na poluradno iransko tiskovno agencijo Ilna, dejal tiskovni predstavnik iranske vojske Ali Rabiel.