Britanske oblasti v Gibraltarju so iranski tankerja 15. avgusta izpustile. Foto: Reuters
Britanske oblasti v Gibraltarju so iranski tankerja 15. avgusta izpustile. Foto: Reuters

Da bo zgodba še bolj nenavadna, so ZDA na črni seznam uvrstile samega kapitana iranskega tankerja, saj ta "ni hotel sodelovati" oziroma sprejeti podkupnine. Ustavitev iranskega tankerja 4. julija letos je močno zaostrila razmere v Perzijskem zalivu, tako da je tudi Iran zasegel nekaj tujih tankerjev, poroča BBC.

Omenjeni iranski tanker je prevažal 2,1 milijona 159-litrskih sodčkov nafte, ko so ZDA izrazile sum, da je tanker Adrian Darya 1 pravzaprav namenjen v Sirijo, s čimer bi kršil ameriške sankcije proti Iranu. Ker pa so sankcije ameriške in ne evropske, britanske oblasti v Gibraltarju tankerja niso smele zadržati, zato so ga 15. avgusta izpustile.

ZDA vseskozi trdijo, da naj bi nafto z iranskega tankerja Siriji poskušala prodati Iranska revolucionarna garda, elitna enota iranskih oboroženih sil, ki jo je Washington razglasil za teroristično organizacijo. Zato so iranski tanker že uvrstile na črno listo.

ZDA svojo ponudbo poslale tudi trgovinskim podjetjem

Kot kaže, pa naj bi ameriško zunanje ministrstvo v nadaljevanju dogodkov poskušalo podkupiti kapitana tankerja in tudi drugih iranskih tankerjev. Ameriško zunanje ministrstvo je svojo namero potrdilo za francosko tiskovno agencijo AFP. Tiskovna predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva je pojasnila, da so podobna sporočila poslali ne le kapitanom tankerjev, ampak tudi trgovskim podjetjem.

ZDA trdijo, da naj bi nafto z iranskega tankerja Siriji poskušala prodati Iranska revolucionarna garda. Foto: Reuters
ZDA trdijo, da naj bi nafto z iranskega tankerja Siriji poskušala prodati Iranska revolucionarna garda. Foto: Reuters

"Pišem vam dobre novice. Trumpova administracija je kapitanu tankerja pripravljena plačati več milijonov dolarjev, da ladjo nekam zapelje, in jo lahko tam zasežejo ameriške oblasti," naj bi pisalo v elektronskem sporočilu, ki ga je Brian Hook z ameriškega zunanjega ministrstva, pristojen za Iran, poslal kapitanu ladje Adrian Darya1 1 Indijcu Akilešu Kumarju.

V spletni pošti naj bi bila navedena tudi telefonska številka zunanjega ministrstva, da kapitan sporočila ne bi slučajno zamenjal s tistimi lažnimi. Ker se kapitan na sporočilo ni odzval, so ga zdaj ameriške oblasti uvrstile na svojo črno listo.

Kot poroča britanski BBC, je administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa v sredo tudi objavila, da so uvedli sankcije proti celotni iranski trgovski mreži, ki prodaja nafto, vsakomur, ki bi pomagal škodovati temu sistemu, pa so ponudili 15 milijonov dolarjev nagrade.

Iran: ZDA se zatekajo k odkritemu izsiljevanju

Iranski zunanji minister Džavad Zarif se je na ta poročila že odzval z ogorčenjem in ZDA označil za "skupino gangsterjev".

Na Twitterju je zapisal, da so se ZDA zdaj, "ko je propadel poskus piratstva, zatekle k odkritemu izsiljevanju – dostavite nam iransko nafto in dobite milijone, ali pa boste deležni sankcij tudi sami". Dodal je še, da je to "zelo podobno kot povabilo iz ovalne pisarne, ki sem ga prejel sam pred nekaj tedni".