Protestniki pred veleposlaništvom zažigajo zastave in vzklikajo
Protestniki pred veleposlaništvom zažigajo zastave in vzklikajo "smrt Ameriki". Foto: Reuters

Nekateri protestniki so v t. i. zeleni coni, kjer so vladni uradi in veleposlaništva, zbrali pred ameriškim veleposlaništvom, v katerega so metali kamenje in zažigali ameriške zastave. Spopadli so se tudi s policisti, ki so jih hoteli razgnati s solzivcem. Iraške oblasti so na varno prepeljale ameriškega veleposlanika in njegovo osebje.

Vzklikali so gesla proti ZDA, kot je "smrt Ameriki", pri čemer so uničili varnostne kamere, pred varovalnim obzidjem pa zanetili več požarov.

Več sto protestnikom je naposled uspelo vdreti v ograjeno območje okrog močno zavarovanega poslopja veleposlaništva, zaradi česar so iraške in ameriške varnostne sile proti njim posredovale s solzivcem. Po navedbah protestnikov naj bi bilo ranjenih 20 ljudi.

ZDA: Povračilni ukrep na petkov raketni napad

Washington je sporočil, da je izvedel nedeljski povračilni napad na oporišče proiranske paravojaške skupine v Iraku in Siriji Kataib Hezbolah oziroma Brigade božje stranke zaradi vrste napadov na oporišča koalicijskih sil v Iraku, pri čemer je bilo ubitih najmanj 25 borcev skupine, več kot 50 je bilo ranjenih.

Nedeljsko bombardiranje ameriških sil je bil torej odgovor na petkov raketni napad na iraško vojaško oporišče v Kirkuku, v katerem je bil ubit ameriški pogodbeni sodelavec.

Protestniki so pred zidom kompleksa, kjer je ameriško veleposlaništvo, zanetili ogenj. Foto: Reuters
Protestniki so pred zidom kompleksa, kjer je ameriško veleposlaništvo, zanetili ogenj. Foto: Reuters

Načeti odnosi med Bagdadom in Washingtonom

Iraški premier Abdel Abdul Mahdi je dejal, da je zračni napad kršil suverenost Iraka, zaradi česar bo znova ocenil odnose z ZDA. Oblasti v Bagdadu so napovedale tudi, da bodo na pogovor poklicale ameriškega veleposlanika v Iraku.

Vodja skupine Kataib Hezbolah Abu Mahdi Al Muhandis je ob tem Washingtonu podal ostro sporočilo, da bodo ameriškim silam v Iraku za napad "odgovorili srdito".

Trump odgovornost pripisal Iranu

Ameriški predsednik Donald Trump pa je vso odgovornost za dogajanje v Bagdadu pripisal Iranu. "Iran je ubil ameriškega pogodbenika, več jih je ranil. Odločno smo odgovorili in vedno bomo. Zdaj je Iran orkestriral napad na veleposlaništvo ZDA v Iraku. Oni bodo odgovorni za vse," je zapisal na Twitterju. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo Irak uporabil svoje sile za zaščito veleposlaništva.

Spopadi v Bagdadu