V skladu z mednarodnim soglasjem naj bi status Jeruzalema določili v mirovnih pogajanjih med Izraelci in Palestinci. Izrael si za prestolnico lasti celotno mesto, Palestinci pa za prestolnico svoje prihodnje države terjajo Vzhodni Jeruzalem. Foto: Reuters
V skladu z mednarodnim soglasjem naj bi status Jeruzalema določili v mirovnih pogajanjih med Izraelci in Palestinci. Izrael si za prestolnico lasti celotno mesto, Palestinci pa za prestolnico svoje prihodnje države terjajo Vzhodni Jeruzalem. Foto: Reuters
Scott Morrison je sicer zavrnil navedbe, da se je za selitev odločil zaradi nadomestnih volitev ali pritiska ZDA. Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu se je avstralskemu kolegu zahvalil za idejo. Foto: Reuters
Avstralija razmišlja o priznanju Jeruzalema

S takšno potezo bi se Avstralija pridružila ZDA, ki so svoje veleposlaništvo preselile maja, kar je dvignilo veliko prahu, piše BBC. Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je bila deležna številnih mednarodnih kritik.

Morrison je ob tem dejal, da Avstralija vztraja pri rešitvi izraelsko-palestinskega vprašanja v obliki dveh držav. Status Jeruzalema je v tem primeru ena najbolj spornih tem. Premier je sicer dodal, da se bo pred sprejetjem odločitve posvetoval s svojim kabinetom in drugimi državami. "Vztrajamo pri rešitvi vprašanja v obliki dveh držav, a odkrito rečeno, da ne gre dobro in ni bilo narejenega veliko napredka," je povedal Morrison.

Opozicija: Premier bi naredil vse za glasove
Politični nasprotniki premierju očitajo, da gre le za varljive komentarje, s katerimi želi pridobiti glasove pred volitvami. Opozicija pravi, da je za nekaj glasov pripravljen reči kar koli, tudi za ceno avstralskega interesa in se igra nevarne besedne igre z avstralsko zunanjo politiko.

Presenetljivo izjavo je avstralski premier podal zgolj nekaj dni pred pomembnimi nadomestnimi volitvami za poslanca iz sydneyjskega okrožja, kjer velik del volivcev predstavlja judovska skupnost. Če premierjeva stranka izgubi te volitve, bo ostala brez večine v avstralskem parlamentu.

Morrison pravi, da je mogoč scenarij, s katerim bi Avstralija v Vzhodnem Jeruzalemu prepoznala palestinsko oblast in zahodni del mesta kot prestolnico Izraela. Verjame, da bi Avstralci podprli takšno idejo, ki bi vključevala tako rešitev dveh držav kot tudi Jeruzalem glavno mesto Izraela.

Netanjahu pozdravil Morissonove besede
Prek Twitterja se je na besede Morrisona že odzval izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je med drugim zapisal, da ga je avstralski kolega obvestil o tem, da razmišlja o uradnem priznanju Jeruzalema kot glavnega mesta Izraela in premestitvi veleposlaništva. "Za to sem mu zelo hvaležen in še naprej bomo krepili vezi med državama," je dodal Netanjahu.

Morrisonov predhodnik, Malcolm Turnbull, je pred tem izključil možnost, da bi Avstralija sledila ameriškemu zgledu. Morrison je pristavil, da o tej potezi razmišlja po pobudi nekdanjega avstralskega veleposlanika v Izraelu Dava Sharme.

Vzhodni Jeruzalem okupiran od leta 1967
Mednarodna skupnost ne priznava izraelske suverenosti nad celotnim Jeruzalemom, ki vključuje vzhodni del, v katerem so sveti kraji za muslimansko, judovsko in krščansko skupnost. Izrael ima celoten Jeruzalem za svojo prestolnico, Palestinci pa nasprotno vztrajajo, da mora biti Vzhodni Jeruzalem, ki ga je Izrael zavzel v vojni leta 1967 in si ga pozneje pripojil v neskladju z mednarodnim pravom, prestolnica njihove prihodnje države.

Od začetka okupacije je Izrael v vzhodnem Jeruzalemu porušil številne domove Palestincev, na tem območju pa je zgradil številne domove za Jude. Ob tem kljub pripojitvi Izrael palestinskim prebivalcem vzhodnega Jeruzalema ne priznava izraelskega državljanstva.

Avstralija razmišlja o priznanju Jeruzalema