Ugledni savdski novinar Džamal Hašodži je pogrešan od 2. oktobra, ko je vstopil na savdski konzulat v Carigradu iz njega pa ni nikoli prišel. Foto: Reuters
Ugledni savdski novinar Džamal Hašodži je pogrešan od 2. oktobra, ko je vstopil na savdski konzulat v Carigradu iz njega pa ni nikoli prišel. Foto: Reuters
Borci za človekove pravice protestirajo pred savdskim konzulatom v Carigradu. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump je novinarja označil kot "strašno", kljub temu pa ne namerava zmanjšati prodaje orožja svoji zaveznici. Foto: Reuters
Savdski prestolonaslednik Mohamad bin Salman ima ambiciozen program Vizija 2030, s katerim želi kraljevino spremeniti v središče globalnih inovacij. Foto: Reuters

Vir blizu preiskovalcev je po poročanju BBC-ja dejal, da imajo turške obveščevalne službe posnetek, ki dokazuje umor. Savdska Arabija je zanikala obtožbe domnevne vpletenosti v umor in vztraja, da je novinar konzulat zapustil. Kot je znano, je ugledni novinar Džamal Hašodži pogrešan od 2. oktobra, ko je vstopil na savdski konzulat v Turčiji, kjer naj bi uredil dokumente za svojo prihajajočo poroko. Na konzulat je vstopil, iz njega pa nikoli izstopil.

Vir blizu turških varnostnih služb je za BBC potrdil, da avdio- in videoposnetki obstajajo. Neimenovan vir pa je za ameriški Washington Post dejal, da naj bi se s konzulata slišalo, da nekoga tepejo, z videoposnetkov pa naj bi bilo vidno, da so Hašodžija ubili in razkosali. "Slišati je njegov glas in glas mož, ki govorijo arabsko," pa je dejal neki drugi vir za ameriški medij in dodal, da naj bi ga "zasliševali, mučili in nato ubili".

Turška televizija je že predvajala posnetek varnostne kamere, na katerem je vidno, da je Hašodži vstopil na konzulat. V ločenem posnetku pa je vidnih več moških, ki naj bi bili savdski obveščevalci, ki vstopajo in izstopajo s konzulata. Turška televizija je prepoznala 15 moških, ki naj bi bili vpleteni v dogodek.

Poslovneži se distancirajo od sklepanja poslov z Riadom
Izginotje uglednega savdskega novinarja, sicer kritika Riada, je sprožilo val ogorčenja po svetu, posledice še že občutijo pri poslovnih odnosih s Savdsko Arabijo, saj se je več pomembnih poslovnežev distanciralo od arabske kraljevine.

Med drugim je sir Richard Branson ustavil pogovore s savdskimi investitorji v vrednosti milijarde dolarjev, namenjenih vložitvi v njihovi vesoljski podjetji Virgin Orbit in Virgin Galactic, ki naj bi čez nekaj tednov izvedel svoj prvi komercialni vesoljski polet.

Savdski prestolonaslednik Mohamad bin Salman ima ambiciozen program Vizija 2030, s katerim želi z nafto bogato konservativno kraljevino spremeniti v središče globalnih inovacij in bolje odgovoriti na zahteve vse mlajšega prebivalstva. Kljub kritikam zaradi kršitev človekovih pravic in vloge v vojni v Jemnu so mnogi podjetniki, vlagatelji in vidni predstavniki medijev podprli njegovo vizijo nove Savdske Arabije.

Medijske hiše odpovedujejo udeležbo na konferenci v Riadu
Mednarodna podpora naj bi se pokazala tudi na mednarodni konferenci o vlaganjih med 23. in 25. oktobrom v Riadu, ki jo zaradi udeležbe visokih tujih gospodarskih predstavnikov imenujejo tudi "Davos v puščavi". Zaradi afere s savdskim novinarjem je več medijskih partnerjev konference že odpovedalo sodelovanje – med njimi New York Times, Los Angeles Times, Viacom in Economist. Udeležbo je odpovedalo tudi več vidnih novinarjev.

Predsednik Uberja Dara Khosrowshahi je sporočil, da se konference ne bo udeležil, "razen če bodo na dan prišli zelo drugačni podatki". Njegova odsotnost bo pomemben simbol, saj je savdski investicijski sklad (PIF) v Uber leta 2016 vložil 3,5 milijarde ameriških dolarjev. Sklad ima delež tudi v Tesli in njegovem tekmecu Lucid.

Številni pomembneži udeležbe sicer niso odpovedali, kot sta na primer šef ameriške banke JPMorgan Chase Jamie Dimon in ameriški minister za finance Steven Mnuchin, a je atmosfera daleč od tiste ob lanski prvi konferenci, na kateri se je v Riadu zbralo okoli 3.500 visokih gospodarskih in političnih predstavnikov. Ameriški predsednik Donald Trump, ki je izginotje novinarja označil kot "strašno", kljub temu pa ne namerava zmanjšati prodaje orožja svoji zaveznici. V četrtek je tako dejal, da je 110 milijard dolarjev načrtovane prodaje vojaške opreme Savdski Arabiji zelo pomembnih za ZDA.