Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Džihadistične skupine v provinci Idlib so sprva sporočile, da so svoje borce le "premestile", pozneje pa priznale umik svojih sil pred bombardiranjem, poroča BBC.

Mesto Han Šejkun je strateško pomembno mesto, saj leži na poti med Damaskom in Alepom na zahodu države, leta 2017 naj bi tam sirska vojska izvedla napad s kemičnim orožjem, kar so izrabile ZDA za vojaško posredovanje.

Brez domov skoraj 400.000 prebivalcev

Sirska pokrajina Idlib ob meji s Turčijo je po osmih letih vojne zadnja velika utrdba upornikov proti sirski vojski. Od januarja je pod nadzorom zavezništva Hajat Tahrir al Šam, ki ga vodijo nekdanji borci nekdanjega sirskega krila teroristične organizacije Al Kaide. Pokrajina z okoli tremi milijoni prebivalcev bi morala biti sicer v skladu z lani sklenjenim dogovorom v okviru turško-ruske tamponske cone pod zaščito, poroča BBC.

Kljub temu jo sirske enote ob pomoči ruskih sil vse od konca aprila silovito bombardirajo, pri čemer je bilo do zdaj po navedbah observatorija ubitih več kot 860 civilistov. Po podatkih ZN-a so letalski napadi in obstreljevanje zadeli tudi več deset zdravstvenih ustanov, več kot 400.000 ljudi pa je bilo primoranih zapustiti svoje domove.

Turški konvoj v Siriji

Napredovanje sirske vojske pomeni, da je pomembna turška nadzorna točka v mestu Morek obkrožena z vladnimi silami. Turški vojaški konvoj je v ponedeljek prečkal mejo in vstopil v pokrajino Idlib, kar je sprožilo ogorčene odzive Damaska, Ankara trdi, da je sirsko letalstvo ciljalo njene vojake.

Sirski državni mediji navajajo, da je sirska vojska ustavila konvoje, ki jih je Ankara poslala na pomoč teroristom v Han Šejkunu in s tem turškemu režimu poslala jasno sporočilo.

Vojna v Siriji, ki je izbruhnila po nasilnem zatrtju protivladnih protestov marca 2011, v njej pa je bilo ubitih najmanj 370.000 ljudi, z domov pa je bilo pregnanih na milijone ljudi.