V Iranu veljajo za ženske islamska pravila oblačenja. Foto: EPA
V Iranu veljajo za ženske islamska pravila oblačenja. Foto: EPA

Novinarki Nilufar Hamedi in Elahe Mohamadi sta med prvimi poročali o smrti 22-letne Mahse Amini, ki je umrla lani po policijskem pridržanju, potem ko jo je moralna policija aretirala zaradi domnevno nepravilnega nošenja islamske naglavne rute, kar je v Iranu sprožilo množičen val protestov.

Revolucionarno sodišče v Teheranu je 31-letno Nilufar Hamedi, fotografinjo časopisa Šarg, obsodilo na sedem let zapora, 36-letno Elahe Mohamadi, poročevalko časopisa Ham Mihan, pa na šest let zapora, je na spletni strani danes objavil pravosodni portal Misan. Obe novinarki sta bili obtoženi sodelovanja z ZDA in obsojeni zaradi kršitev nacionalne varnosti. Na sodbo se lahko pritožita.

Poleg zaporne kazni je sodišče novinarkama izreklo tudi dveletno prepoved organiziranja v skupine, delovanja na družbenih omrežjih ali opravljanja novinarskega dela. Obe sta že več kot leto dni zaprti v zloglasnem zaporu Evin v Teheranu, soditi pa so jima začeli maja.

Novinarki sta bili med prvimi, ki sta jeseni lani poročali o smrti iranske Kurdinje Jine Mahse Amini. Hamedi je kot novinarka časopisa Šarg raziskovala ozadje njene smrti in objavila fotografijo užaloščenih staršev, ki je obkrožila svet.

Tudi Mohamadi je pisala o Amini in med drugim odpotovala na pogreb v njeno kurdsko rojstno mesto Sagez, ki so se ga udeležile množice ljudi.

Nov primer nasilja moralne policije

Iranski državni mediji so medtem poročali, da je 16-letnica, ki je v začetku oktobra padla v komo zaradi domnevnega nasilja moralne policije, ker ni nosila naglavne rute, kljub prizadevanjem zdravstvenega osebja "klinično mrtva".

Iranske oblasti zanikajo trditve skupin za človekove pravice, da je bila Armita Geravand poškodovana v nasilju policistov, ki so izvajali nadzor spoštovanja pravil oblačenja na teheranski podzemni železnici.

Iranska tiskovna agencija IRNA je takrat poročala, da je dijakinja omedlela zaradi "padca krvnega tlaka", ko je poskušala vstopiti na vlak.

Geravand je po navedbah skupine za pravice Kurdov Hengav živela v Teheranu, izvorno pa je bila iz pretežno kurdske zahodne pokrajine Kermanša. Amsterdamski radio, ki oddaja v farsiju, je poročal, da so najstnico pripadniki moralne policije porinili, ker ni nosila hidžaba, in je "z glavo udarila v železni drog".