Mahsa Amini je bila pridržana zaradi domnevno nepravilnega načina oblačenja. Foto: Reuters
Mahsa Amini je bila pridržana zaradi domnevno nepravilnega načina oblačenja. Foto: Reuters

Po navedbah organizacije za človekove pravice Hengaw so Aminija aretirali danes zjutraj, a so ga medtem že izpustili na prostost, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Iranske oblasti pridržanja niso potrdile, iranski državni mediji pa so novico o pridržanju označili za lažno.

Da so Aminija izpustili na prostost, je na družbenem omrežju X sporočila tudi organizacija Kurdistan Human Rights Network s sedežem v Parizu.

22-letna Mahsa Amini, Iranka kurdskega rodu, je v policijskem pridržanju umrla 16. septembra lani. Moralna policija jo je aretirala zaradi domnevno nepravilnega nošenja naglavne rute hidžab.

Sorodna novica "Nadzor nad ženskimi telesi je ključen v ideologiji Islamske republike, problem je tudi patriarhat"

Njena smrt je sprožila val množičnih protestov v Iranu. Ti so bili sprva usmerjeni poti obveznim pravilom oblačenja za ženske, kmalu pa so prerasli v protivladne demonstracije oziroma odkrito nasprotovanje versko-avtokratski ureditvi v islamski republiki.

Med večmesečnimi protesti je bilo ubitih na stotine ljudi, med njimi več deset pripadnikov varnostnih sil.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi se je na predvečer obletnice smrti Amini v mestu Mašhad srečal z družinami pripadnikov varnostnih sil, ki so bili ubiti med množičnimi protesti, poročajo iranski mediji. "Raisi se je srečal z družinami zagovornikov varnosti," poročanje iranske tiskovne agencije IRNA povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Pri tem je Raisi pozdravil "sramoten neuspeh sovražnikovega projekta, katerega cilj je bil destabilizirati" Iran.

Iranske oblasti so danes izvedle aretacije več posameznikov, ki naj bi bili povezani s separatističnimi skupinami v iranskem Kurdistanu. Obtoženi so "načrtnega ustvarjanja negotovosti" in produkcije vsebin za "sovražne medije", poroča AFP.

Nove sankcije Zahoda proti Iranu

Leto dni od smrti Mahse Amini je Zahod uvedel nove sankcije proti Iranu. ZDA so uvedle dodatne sankcije proti 25 iranskim predstavnikom, trem medijskim hišam in podjetju za internetno cenzuro.

Zahod je okrepil sankcije proti Iranu. Foto: Reuters
Zahod je okrepil sankcije proti Iranu. Foto: Reuters

ZDA so sankcije uvedle proti visokim regionalnim predstavnikom policije in revolucionarne garde. Sankcije so uvedle tudi proti vodji organizacije iranskih zaporov Golamaliju Mohamadiju, ki ga ameriško finančno ministrstvo obtožuje kršenja človekovih pravic, vključno z mučenjem in posilstvi.

Na seznam sankcioniranih so ZDA uvrstile tudi državno televizijo Press TV in tiskovni agenciji Tasnim in Fars, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi Evropska unija je pred obletnico uvedla nove sankcije proti štirim predstavnikom Irana in šestim iranskim institucijam.

Združeno kraljestvo pa je v koordinaciji s Kanado in Avstralijo v petek uvedlo sankcije proti iranskemu ministru za kulturo Mohamadu Mehdiju Esmailiju, njegovemu namestniku Mohamadu Hašemiju, teheranskemu županu Alirezi Zakaniju in tiskovnemu predstavniku iranske policije Saedu Montazerju Al Mahdiju.

Teheran: Sankcije so nezakonite in nediplomatske

Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Naser Kanani je v petek zvečer nove sankcije označil za nezakonite in nediplomatske. Kot je dejal, je tovrstno izkazovanje podpore protivladnim protestom "absurdno in hipokritično," evropske diplomate pa je pozval, naj prenehajo izvajati nekonstruktivna dejanja, ki ne služijo njihovim interesom.

Mineva leto dni od smrti Mahse Amini