Protesti zaradi smrti Mahse Amini so potekali po vsem svetu. Foto: Reuters
Protesti zaradi smrti Mahse Amini so potekali po vsem svetu. Foto: Reuters

"16. septembra je minilo leto dni od umora Jine Mahsi Amini v Iranu. Evropski parlament ponosno stoji ob strani pogumnim in kljubovalnim, ki nadaljujejo boj za enakost, dostojanstvo in svobodo v Iranu," je dejala predsednica Evropskga parlamenta Roberta Metsola.

"Z njihovo izbiro za nagrajence ... se ta hiša spominja njihovega boja in še naprej izkazuje čast vsem tistim, ki so plačali najvišjo ceno za svobodo," je še dejala Metsola in dodala, da stojijo tudi ob strani tistih, ki celo iz zapora ohranjajo protestno gibanje pri življenju.

Po njenih besedah je bil umor Amini prelomnica, ki je sprožila gibanje na čelu z ženskami, ki zdaj piše zgodovino.

22-letna Amini iz zahodne iranske pokrajine Kurdistan je septembra lani umrla v policijskem pridržanju, potem ko so jo aretirali zaradi domnevnega kršenja obveznega kodeksa oblačenja v Islamski republiki. Medtem ko je njena družina trdila, da je umrla zaradi udarcev v glavo in okončine, so iranske oblasti zatrjevale, da je njena smrt posledica obstoječih zdravstvenih težav.

Ženske v Iranu morajo spoštovati islamski kodeks oblačenja. Foto: EPA
Ženske v Iranu morajo spoštovati islamski kodeks oblačenja. Foto: EPA

Najhujši nemiri po letu 1979

Njena smrt je sprožila večmesečne proteste po vsem Iranu, ki so se sprevrgli v najhujše politične nemire po islamski revoluciji leta 1979. Iranci so pod geslom "Ženska, življenje, svoboda" najprej protestirali proti zakonom, ki ženske obvezujejo k pokrivanju las in nošenju ohlapnih oblačil, a so nato protesti prerasli v protivladne demonstracije in odkrito nasprotovanje versko-avtokratski ureditvi v Iranu.

V Evropskem parlamentu so spomnili, da so poslanci že večkrat obsodili slabe razmere na področju človekovih pravic v Iranu in spodbujali k dodatnim sankcijam.

Evropska unija je doslej zaradi nasilnega zatiranja protestov in množičnih aretacij sprejela že več svežnjev sankcij proti Iranu. Niso pa članice doslej dosegle soglasja o morebitni razglasitvi iranske revolucionarne garde za teroristično organizacijo, k čemur so med drugim pozvali evropski poslanci.

Evropski parlament nagrado Saharova podeljuje posameznikom ali organizacijam, ki so se posebej odlikovali v svojem zavzemanju za človekove pravice in svobodo govora. Prejmejo priznanje in 50.000 evrov. Lani je nagrado prejelo ukrajinsko ljudstvo.

Nagrado bodo letos podelili 13. decembra v Strasbourgu.

Tudi Nobelova nagrada za mir je pred nekaj manj kot dvema tednoma počastila boj za pravice v Iranu, šla je v roke iranske borke za pravice žensk Narges Mohamadi.

Saharov za Mahso Amini