V podporo iranskim protivladnim protestnikom so potekali shodi v številnih mestih po svetu. Foto: EPA
V podporo iranskim protivladnim protestnikom so potekali shodi v številnih mestih po svetu. Foto: EPA

"Do zdaj je bilo pomiloščenih 82.000 ljudi, od tega 22.000 ljudi, ki so sodelovali na protestih," je sporočil vodja iranskega sodstva Golam Husein Mohseni Ežeji, ki pa ni pojasnil, kdaj so bile pomilostitve podeljene in ali oziroma kdaj so bili pomiloščeni obtoženi.

V Iranu so protesti izbruhnili septembra lani, potem ko je v policijskem pridržanju umrla 22-letna Kurdinja Mahsa Amini. Iranske oblasti so bile zaradi nasilnega zatiranja protestov deležne kritik tako domače kot mednarodne javnosti.

Evropska unija in nekatere druge zahodne države so proti Teheranu uvedle tudi sankcije, ki vključujejo tako posameznike kot pravne osebe. Po ocenah nekaterih tujih organizacij za človekove pravice je bilo sicer med protesti ubitih več kot 500 ljudi.

O domnevnih pomilostitvah so iranski državni mediji poročali že na začetku prejšnjega meseca, ko naj bi iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej pomilostil več deset tisoč zapornikov, med drugim tudi tiste, ki so bili zaprti med protivladnimi protesti zaradi obtožb, povezanih z varnostjo. Teh trditev in številk sicer ni mogoče preveriti.

Poteza naj bi bila narejena ob 44. obletnici islamske revolucije, o čemer so iranski državni mediji poročali tudi prejšnji teden. Ta amnestija naj sicer ne bi zadevala zapornikov, obtoženih vohunjenja za tuje agencije, pa tudi ne tistih, ki so zagrešili umor oziroma poškodovali ali uničili državne in vojaške objekte.