Posledice izraelskega napada v Gazi. Foto: AP
Posledice izraelskega napada v Gazi. Foto: AP

Islamski džihad je sporočil, da sta bila v izraelskem napadu ubita 42-letni Baha Abu Al Ata in njegova žena. Bil je poveljnik Brigad al Kuds, oboroženega krila Islamskega džihada. Izraelska letala so izvedla napad na njegovo hišo na območju Gaze.

Po navedbah izraelske vojske je bil Al Ata odgovoren za zadnje raketne napade na Izrael, pripravljal naj bi še nove akcije. "Al Ata je bil odgovoren za večino terorističnih napadov v zadnjem letu z območja Gaze," je sporočila vojska in ga označila za "tempirano bombo".

Odgovoren naj bi bil najmanj za napad na glasbeni festival v Sderotu v avgusta in druga raketna obstreljevanja v novembru. Prav tako naj bi bil odgovoren za strele ostrostrelcev.

Izraelska vojska naj bi nato davi izvedla tudi napad na hišo v sirski prestolnici, v kateri naj bi bival drug visoki predstavnik Islamskega džihada Akram Adžuri. Pri tem pa je bil ubit njegov sin in še en človek. Izrael je nedavno dobil novega obrambnega ministra, Naftalija Bennetta, ki je dolgo zagovarjal ostrejše akcije proti palestinskim skrajnežem.

Palestinci so se na ta napada odzvali z izstrelitvijo več raket na jug Izraela. Sirene so se oglasile tudi v Tel Avivu. Za zdaj ni poročil o morebitni škodi. Izraelska vojska pa je že napovedala povračilno obstreljevanje. Tiskovni predstavnik vojske Jonatan Konrikus je dejal, da se že pripravljajo na nekajdnevne spopade.

Izrael izvedel atentat v Gazi