Foto: AP
Foto: AP

Izjava je še okrepila strahove, da nova Netanjahujeva vlada predstavlja najhujšo grožnjo za pravice istospolno usmerjenih v Izraelu do zdaj, poroča Guardian.

Zaskrbljenost nad situacijo in vse ostrejšo retoriko proti LGBTQ-skupnosti je izrazil tudi izraelski predsednik Isaac Herzog. "Rasistične izjave proti skupnosti LGBTQ in drugim družbenim skupinam v zadnjih dneh me močno skrbijo," je dejal. Predsednik, čigar vloga je v glavnem protokolarna, je še dodal, da taka retorika spodkopava izraelske "demokratične in moralne vrednote".

Netanjahu zanika, da bo njegova nova vlada predstavljala grožnjo pravicam istospolno usmerjenih, a kritiki menijo, da je prešibek, da bi obrzdal svoje ultranacionalistične in ultraortodoksne koalicijske partnerje, ki potiskajo Izrael v vse bolj skrajno smer.

Prihajajoča ministrica Strook iz skrajno desne Sionistične stranke je omenjene sporne izjave podala v radijskem intervjuju v nedeljo, ko je dejala, da bi morali izraelski zdravniki imeti vse pristojnosti, da zavrnejo zdravljenje LGBTQ-pacientov – v duhu zakonodaje, ki jo pripravlja njena stranka. Ob tem je sicer dodala, da bi zdravnik lahko zavrnil oskrbo, le če "je na voljo dovolj drugih zdravnikov, ki lahko omenjeno osebo oskrbijo".

Po ostrih kritikah njenega predloga je Strook pozneje tvitnila, da se je nanašala na zdravniške posege, ki bi bili versko sporni, ne na LGBTQ-posameznike. Ob tem sicer ni pojasnila, za katere posege naj bi točno šlo, je pa poudarila, da je nepojmljivo, da bi silili judovskega zdravnika, da krši judovski zakon v judovski državi, "ki je bila ustanovljena po 2000 letih v izgnanstvu s pomočjo Judov, ki so žrtvovali svoja življenja za izpolnitev tore".