Netanjahu in Arje Deri. Foto: Reuters
Netanjahu in Arje Deri. Foto: Reuters

Poslanci so v zadnji obravnavi sprejeli zakon, po katerem lahko ministrstvo vodi oseba, ki je bila obsojena za kaznivo dejanje, a ne na zaporno kazen. Ta omogoča, da Arje Deri, vodja ultraortodoksne judovske stranke Šas, kljub obsodbi zaradi davčne goljufije, ki jo je tudi priznal, postane notranji minister, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kmalu po sprejetju zakonodaje je izraelsko vrhovno sodišče sporočilo, da bo obravnavalo pritožbo zoper Derijevo imenovanje, ki jo je vložil "Branik demokracije", skupina znanstvenikov, akademikov in nekdanjih diplomatov, poroča Al Džazira.

Zagovornik naselbin Smotrič vodja upravljanja Zahodnega brega

"Obljubil si – zdaj pa to uresniči! Reforma pravosodnega sistema zdaj!" piše na plakatu z obrazi članov nove vlade v bližini izraelskega vrhovnega sodišča. Netanjahuja sicer čaka sojenje zaradi korupcije. Foto: Reuters

Sprejeli so tudi zakon, da sta lahko dva ministra imenovana na isto ministrstvo. Vodja skrajno desne Verske sionistične stranke Bezalel Smotrič bo tako lahko na obrambnem ministrstvu prevzel funkcijo ministra, pristojnega za civilno upravljanje zasedenega Zahodnega brega. Smotrič naj bi hkrati vodil tudi finančno ministrstvo, ki ga bo čez dve leti nato prevzel Deri.

Smotrič sicer velja za gorečega zagovornika širjenja judovskih naselbin na Zahodnem bregu. Gradnja naselbin na okupiranem ozemlju je po mednarodnem pravu nezakonita.

Mejna policija pod vodstvom skrajnega desničarja Bena-Gvira

Vlada je dosegla tudi sprejetje zakona, s katerim so razširili področje delovanja sedanjega ministrstva za notranjo varnost, ki je s tem postalo ministrstvo za nacionalno varnost. Vodil ga bo vodja skrajne desnice Itamar Ben-Gvir.

Pristojnosti ministrstva so razširili, potem ko je Ben-Gvir, ki je znan po provokacijah Palestincev, zahteval, da se delovanje mejne policije na zasedenem Zahodnem bregu, ki je zdaj pod nadzorom vojske, prenese na njegovo ministrstvo.

Zakone podprlo 63 od 120 poslancev

Po večurni razpravi je zakone podprlo 63 od 120 poslancev kneseta, 55 pa jih je bilo proti, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Po dveh tednih na položaju predsednika parlamenta je medtem zaradi pričakovanega prevzema ministrskega položaja odstopil Jariv Levin, tesen sodelavec Netanjahuja in visoki predstavnik njegove stranke Likud.

Opozicija svari pred prelivanjem krvi

Izraelske varnostne sile pri kraju Kalandia na Zahodnem bregu, kjer so Palestinci protestirali, ker naj bi Izrael zadrževal trupla palestinskih zapornikov. Foto: Reuters
Izraelske varnostne sile pri kraju Kalandia na Zahodnem bregu, kjer so Palestinci protestirali, ker naj bi Izrael zadrževal trupla palestinskih zapornikov. Foto: Reuters

Odhajajoči obrambni minister Beni Ganc je zaradi vseh sprememb že posvaril pred nadaljnjim stopnjevanjem nasilja in prelivanjem krvi v regiji. Odhajajoči premier Jair Lapid je dejal, da se je nova vlada že pred prisego izkazala za "najbolj koruptivno vlado doslej".

Najbolj desničarska vlada doslej

Netanjahu je po zmagi na volitvah 1. novembra s svojo desno stranko Likud uspelo z verskimi in skrajno desnimi strankami oblikovati najbolj desno izraelsko vlado doslej. V četrtek naj bi njeno sestavo predstavil tudi v knesetu.

Z imenovanjem nove vlade bodo v Izraelu prekinili obdobje političnega zastoja brez primere, zaradi katerega so morali Izraelci v manj kot štirih letih petkrat na volišča. Po 18 mesecih bo nasledila ideološko neenotno vlado, ki je prekinila 12-letno vladavino Netanjahuja.

Bodoči premier je sicer v škripcih, saj proti njemu poteka sojenje zaradi korupcije. Njegovi kritiki trdijo, da bo skušal spodkopati izraelsko pravosodje in doseči preprečitev sojenja.