Izrael je Vzhodni Jeruzalem, ki obsega stari del mesta, okupiral leta 1967, pozneje pa si ga je nezakonito pripojil. Foto: EPA
Izrael je Vzhodni Jeruzalem, ki obsega stari del mesta, okupiral leta 1967, pozneje pa si ga je nezakonito pripojil. Foto: EPA

Od 14 ranjenih je eden v hujšem stanju, drugi pa so lažje poškodovani. Izraelska policija napadalca, ki je pobegnil z avtomobilom, še išče. Vojska je sporočila, da so bili tarča napada na avtobusni postaji vojaki, nagib zanj pa ni še potrjen.

Palestinsko gibanje Hamas je pozdravilo napad na izraelske vojake, ni pa prevzelo odgovornosti. Tiskovni predstavnik gibanja Hazem Kasem je za napad dejal, da gre za del "upora", v kar je vključil tudi proteste na okupiranem Zahodnem bregu. Napad je praktični odziv Palestincev na bližnjevzhodni načrt Donalda Trumpa, je dejal Kasem.

Omenjeni načrt je zelo proizraelski in med drugim predvideva dodatno izraelsko priključitev zasedenih palestinskih ozemelj.

Pozneje pa je v starem delu Jeruzalema blizu Tempeljskega griča na območju, ki je od leta 1967 pod izraelsko vojaško okupacijo, neki moški streljal na policista in ga lažje ranil. Drugi policisti so na napadalca streljali in ga ubili, je sporočila policija.

Kot Hamas je tudi tiskovni predstavnik palestinskega predsednika Mahmuda Abasa stopnjevanje nasilja v zadnjih 24 urah označil za posledice Trumpovega načrta. Kot je dodal po poročanju palestinske tiskovne agencije Vafa, bo vsak mirovni načrt, katerega cilj ni "pravičen mir", neizogibno vodil v stopnjevanje, kakršnemu smo priča danes.

Sorodna novica Trumpov bližnjevzhodni načrt: Predstavljen v Washingtonu, zasnovan v Izraelu

Nemiri na Zahodnem bregu

Medtem so na okupiranem Zahodnem bregu v sredo in danes izbruhnili nemiri med Palestinci in izraelskimi okupacijskimi silami. V zadnjih 24 urah sta bila pri tem ubita dva Palestinca. Po palestinskih navedbah so izraelski vojaki vdrli v mesto Dženin na severu Zahodnega brega, da bi tam uničili hišo Palestinca, ki naj bi po trditvah izraelske vojske leta 2018 sodeloval v napadih. Izrael uničuje hiše ljudi, ki jih označi za teroriste, čeprav v njej živijo drugi pripadniki družine obtoženega, kar je oblika kolektivne kazni.

V spopadih, ki so pri tem izbruhnili, sta bila ubita 19-letni Jazan Abu Tabek in palestinski policist Tarek Badvan, še šest ljudi je bilo ranjenih, je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje. Al Džazira poroča, da posnetki nadzornih kamer kažejo, da ubiti policist ni sodeloval v izgredih.

"Med operacijo so varnostne sile opazile več oboroženih teroristov, ki so nanje streljali in vrgli razstrelivo," je sporočila vojska.

V Hebronu na jugu zasedenih ozemelj pa so izraelski vojaki v sredo ubili 17-letnega Mohameda Al Hadada, ki je postal prva smrtna žrtev med protestniki po objavi Trumpovega načrta.