Ljudje so prihod tovornjakov z gorivom navdušeno pričakali in mahali z zastavami Hezbolaha. Za prevoz goriva, ki ga bodo skupaj v Sirijo pripeljali štirje tankerji, bo potrebnih 792 cistern. Foto: Reuters
Ljudje so prihod tovornjakov z gorivom navdušeno pričakali in mahali z zastavami Hezbolaha. Za prevoz goriva, ki ga bodo skupaj v Sirijo pripeljali štirje tankerji, bo potrebnih 792 cistern. Foto: Reuters

V zadnjih mesecih so morali zaradi pomanjkanja goriva elektrarne, bolnišnice, pekarne in druga podjetja omejiti svoje delovanje ali pa povsem zapreti vrata.

Električni mrki lahko trajajo tudi po 23 ur na dan, vozniki pa čakajo ure in ure, da dobijo gorivo na bencinskih črpalkah.

Tovornjaki so gorivo pripeljali iz Sirije, kamor je priplul iranski tanker, poroča libanonska televizija Al Manar, v Libanon pa je gorivo prepeljal Hezbolah. Kot poroča BBC, gorivo dostavljajo skozi Sirijo, da bi se izognili vpletanju Libanona v kršenje ameriških sankcij zoper Iran.

A čeprav tanker ni pristal v Bejrutu, Libanonu vseeno grozijo sankcije, saj so gorivo plačale, prevažale in distribuirale entitete, proti katerim ZDA uveljavljajo sankcije.

Libanon se spopada s hudo gospodarsko in politično krizo, državi primanjkuje goriva, pa tudi drugih osnovnih potrebščin, kot so zdravila, elektrika in celo pitna voda. Hezbolah je sporočil, da bodo imele prednost bolnišnice in druge ključne storitve.

Ljudje so z navdušenjem sprejeli prihod tovornjakov, ko so se peljali skozi vas Al Ain na severovzhodu Libanona. Hezbolah je v ponedeljek sporočil, da goriva ni pripeljal, da bi z njim zaslužil, ampak da olajša težave ljudi.

Gneča na bencinski črpalki v Bejrutu. Foto: EPA
Gneča na bencinski črpalki v Bejrutu. Foto: EPA

Hezbolah: Gorivo bomo delili brezplačno ali ga prodajali poceni

V gibanju dodajajo, da bodo gorivo brezplačno razdelili javnim bolnišnicam, domovom za starejše, sirotišnicam, civilni zaščiti in libanonskemu Rdečemu križu. Preostanek bodo prodali "pod ceno" pekarnam, zasebnim bolnišnicam in drugim.

V prihodnjih dneh naj bi v sirsko pristanišče Banijas priplul drugi tanker z dizelskim gorivom, kmalu pa naj bi sledila še dva.

BBC poroča, da je četrtkova dostava goriva razmeroma majhna glede na pomanjkanje v državi, a da je to politična gesta.

Kot poroča Al Džazira, je del težave tudi odločitev libanonske centralne banke, ki je junija napovedala, da bo nehala porabljati tri milijarde dolarjev letno za subvencije za gorivo. To je distributerje spodbudilo, da kopičijo zaloge, da gorivo pozneje prodajo po višjih cenah.

Subvencije so namreč omogočale uvoznikom in distributerjem, da so gorivo prodajali po uradno določeni tarifi. A ker je vrednost libanonskega funta strmoglavila, je uradno tarifo na trgu zamenjala neuradna. Libanonska valuta je od leta 2019 izgubila 90 odstotkov vrednosti v primerjavi z dolarjem, zaradi česar je inflacija močno narasla, tri četrtine prebivalstva pa je pahnjenih v revščino.

Hezbolah je prehitel vlado

Nova libanonska vlada premierja Nadžiba Mikatija, ki je bila oblikovana prejšnji teden po 13 mesecih političnega zastoja, je sporočila, da je za dovoljenje za dostavo goriva niso prosili in da so tovornjaki v državo vstopili skozi neuraden mejni prehod, ki ga upravlja Hezbolah. Gibanje je gorivo pripeljalo, preden je vlada pripeljala pošiljko goriva, dogovorjeno z Irakom.

Medtem nasprotniki Hezbolaha pravijo, da je dostava goriva politično motivirana in da je njen namen povečati že tako velik vpliv gibanja v državi.