Odgovornosti za napad še ni prevzel nihče. Gre za najhujši napad v Afrinu, odkar sta turška vojska in sirska uporniška skupina Svobodna sirska armada (FSA) marca 2018 po dvomesečni zračni in kopenski ofenzivi Oljčna vejica zavzeli območje.

Z gorivom naložen tovornjak bomba je po navedbah ameriškega State Departmenta eksplodiral v času, ko so se ljudje odpravili po nakupih za priprave ob prekinitvi posta ob svetem muslimanskem mesecu ramazanu. Washington je napad že obsodil kot "strahopetno dejanja zla".

Med mrtvimi tudi 11 otrok
Sirski aktivisti so za Al Džaziro povedali, da je v eksploziji več ljudi, nekateri tudi v avtomobilih, zgorelo. Turško ministrstvo za obrambo je sporočilo, da je v napadu umrlo 40 civilistov, še 47 ljudi je bilo ranjenih, navaja Al Džazira. Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu dodaja, da je med mrtvimi tudi najmanj šest borcev FSA-ja in 11 otrok.

Turško ministrstvo za obrambo je odgovornost za napad pripisalo kurdskim Ljudskim zaščitnim enotam (YPG), ki so po mnenju Ankare teroristična veja v Turčiji prepovedane Delavske stranke Kurdistana (PKK).

Državljanska vojna v Siriji, ki se je začela leta 2011, je doslej zahtevala več kot 380.000 smrtnih žrtev, več kot polovica prebivalstva predvojne Sirije pa je bila prisiljena zapustiti svoje domove.

Pripadniki afganistanske vojske na prizorišču napada. Foto: Reuters
Pripadniki afganistanske vojske na prizorišču napada. Foto: Reuters

Afganistan: Najmanj trije mrtvi in 15 ranjenih

Medtem se je v Afganistanu razstrelil napadalec, pri čemer so umrli najmanj trije ljudje, še 15 je ranjenih. Odgovornosti za napad in prevzel še nihče.

"Samomorilski napadalec je eksplozive detoniral med civilisti na območju Reshkhor predela Char Asiab v Kabulu," je sporočilo afganistansko notranje ministrstvo.

To je bil drugi napad na civiliste v afganistanski prestolnici v mesecu dni. Konec marca je bilo v napadu na sikhovski tempelj v Kabulu ubitih 25 ljudi, še osem pa jih je bilo ranjenih. Odgovornost za napad je tedaj prevzela džihadistična skupina Islamska država, ki je dejavna tudi v Afganistanu.