V zadnjem napadu je bilo ubitih 44 civilistov, sporoča Sirski observatorij za človekove pravice. Foto: EPA
V zadnjem napadu je bilo ubitih 44 civilistov, sporoča Sirski observatorij za človekove pravice. Foto: EPA
IS
Džihadistična skupina Islamska država je na vzhodu države še vedno dejavna. Foto: Reuters

Med mrtvimi je tudi 11 žensk, ranjenih pa je okoli 60 ljudi, nekateri kritično, še sporoča observatorij. Število mrtvih naj bi se zato morda še povečalo. Zardana leži v pokrajini Idlib, ki je v pretežni meri pod nadzorom islamističnih upornikov. Med njimi je tudi zavezništvo Hajat Tahrir, ki je povezano s teroristično mrežo Al Kaida.

Dopisnik francoske tiskovne agencije AFP je s prizorišča poročal o iskanju preživelih med ruševinami več stavb. Ponoči je po njegovih besedah več deset ranjenih poiskalo pomoč v bolnišnici.

Moskva: Nismo vpleteni
Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da poročila o napadih "nimajo ničesar skupnega z realnostjo".

Večina pokrajine Idlib je pod nadzorom različnih islamističnih in džihadističnih skupin, le majhen del pa nadzira sirska vlada, ki uživa podporo Rusije. Takšni napadi so bili v zadnjih mesecih v Idlibu neobičajni. Pokrajina je sicer del t. i. območja zmanjšanih napetosti, o kateri so se lani dogovorili Rusija, Turčija in Iran.

Odkar se je v konflikt v Siriji leta 2015 vmešala Rusija, je vladi uspelo znova pridobiti nadzor nad približno polovico države.

IS zavzel območje na vzhodu države
Džihadistična samooklicana Islamska država (IS) je medtem spet zavzela del svoje nekdanje utrdbe Albu Kamal na vzhodu Sirije ob meji z Irakom. Skupina je območje zavzela s pomočjo desetih samomorilskih napadalcev, ki so pri tem ubili več kot 40 ljudi, so sporočili iz Sirskega observatorija za človekove pravice.

Na območju se nadaljujejo spopadi med IS-jem in sirskimi vladnimi silami, ki so se na širšem območju začeli že pred dnevi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Albu Kamal je strateško pomemben kraj, saj čez mesto teče ena od pomembnejših cest med Sirijo in Irakom. Sirske oblasti so lani novembra pregnale IS iz mesta. Čeprav je IS kasneje kraj spet prevzel, so ga vladne sile po nekaj dneh pregnale.