Izraelski vojak v Gazi. Foto: Reuters
Izraelski vojak v Gazi. Foto: Reuters

Izraelske sile tudi v novem letu nadaljujejo skoraj trimesečno ofenzivo v Gazi. Medtem ko so letala ciljala tarče vzdolž oblegane enklave, iz osrednjega in južnega dela Gaze prihajajo poročila o uličnih spopadih med izraelsko vojsko in palestinskimi borci.

Po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi je bilo v nočnem bombardiranju v mestu Gaza v nedeljo ubitih najmanj 48 Palestincev, številni so še vedno zasuti pod ruševinami. V drugem napadu je bilo ubitih 20 ljudi, ki so se skrili na univerzi Al Aksa na zahodu Gaze.

Kot poroča katarska televizija Al Džazira, so izraelske sile tudi preteklo noč izvedle več racij na zasedenem Zahodnem bregu.

Hamas je v odgovor na poboje civilistov po polnoči Izrael napadel z nizom raket tipa M90. Ob tem so se vzdolž Izraela oglasile sirene, ki opozarjajo na nevarnost napada iz zraka.

Kot je poročal dopisnik AFP-ja iz Tel Aviva, je bilo nad mestom videti, kako je zračna obramba prestregla več izstrelkov. Ob tem so se nekateri zatekli na varno, številni pa zaradi tega niso želeli prekiniti novoletnih praznovanj.

Izraelska vojska je potrdila napad, poročil o morebitnih žrtvah ali gmotni škodi ni.

IDF napovedal dolgotrajno bojevanje

Napadi v Gazi se nadaljujejo z nezmanjšano močjo. Foto: Reuters
Napadi v Gazi se nadaljujejo z nezmanjšano močjo. Foto: Reuters

Predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari je medtem napovedal, da se bo konflikt nadaljeval tudi v letu 2024. "Naši cilji v tej vojni zahtevajo dolgotrajno bojevanje," je dejal in dodal, da vojska (IDF) načrtuje in pripravlja vse potrebno za ofenzivo tudi v letu 2024.

"IDF mora načrtovati vnaprej in se zavedati, da bodo dodatne misije in da se bodo boji nadaljevali do konca leta," je dejal Hagari in dodal, da bodo nekateri rezervisti zapustili Gazo "že ta teden", da si bodo lahko "okrepili moči pred prihajajočimi operacijami". To bo tudi začetek "naslednje stopnje", ki bo po Hagarijevih besedah trajala najmanj šest mesecev.

Bo Tony Blair vodil preseljevanje Palestincev iz Gaze?

Medtem pa izraelski Kanal 12 poroča, da naj bi se nekdanji britanski premier Tony Blair prejšnji teden srečal z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem in obrambnim ministrom Bennyjem Gantzem. Blaira si Izrael želi za vodjo izraelske pobude "prostovoljne selitve" Palestincev iz Gaze v države, ki bi bile pripravljene palestinske begunce sprejeti.

Na navedbe se je že kritično odzvala palestinska misija v Veliki Britaniji. "Pozivamo britansko vlado, da zagotovi, da ne bo nobena britanska oseba kakor koli sodelovala v Izraelovih zločinih proti človečnosti. V nasprotnem primeru bo ta oseba morala nositi pravne posledice takih amoralnih in kriminalnih dejanj proti palestinskemu ljudstvu," so zapisali.

"Prostovoljna selitev"

Pred vojno je v Gazi živelo okoli 2,4 milijona Palestincev. Foto: Reuters
Pred vojno je v Gazi živelo okoli 2,4 milijona Palestincev. Foto: Reuters

Izrael vse pogosteje uporablja izraz "prostovoljna selitev", ko je govor o povojni rešitvi za Gazo, kar mnogi opozarjajo, da je še en element genocida, česar Izrael obtožujejo človekoljubne organizacije in nekateri strokovnjaki.

Izraelski minister za finance Bezalel Smotrič je tako denimo v nedeljo dejal, da zagovarja ponovno naselitev Gaze z judovskimi naseljenci. Smotrič je za vojaški radio dejal, da se bo zgodil odhod Palestincev "in mi bomo živeli v Gazi". Kot je dejal, Izrael ne bo dovolil, da bo v Gazi živelo dva milijona ljudi. Kot možnost je omenil, da bi tam ostalo od 100.000 do 200.000 Arabcev.

"Če bomo ukrepali strateško, bodo emigrirali in območje bomo poselili mi. Ne bomo dovolili dvema milijonoma, da ostanejo," je dejal.

Podobno tudi minister za nacionalno varnost Itamar Ben Gvir, ki je danes pozval k umiku Palestincev iz Gaze in vrnitvi judovskih priseljencev na to območje.

Ben Gvir je prepričan, da bi Izrael moral spodbujati emigracijo prebivalcev Gaze, ki so že skoraj tri mesece tarča silovitih izraelskih napadov na enklavo.

Izrael je Gazo zasedal med letoma 1967 in 2005, ko se je vojaško umaknil, pri tem pa izpraznil tudi tamkajšnje nezakonite naselbine, ki jih medtem ohranja na Zahodnem bregu. Izrael je tudi pred aktualno vojno ohranjal skoraj popoln nadzor nad mejami palestinske enklave.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ben Gvir, ki predstavlja desno krilo že tako skrajne izraelske vlade in – tako kot Smotrič – prebiva v eni od naselbin na zasedenem Zahodnem bregu, je prepričan, da bi bila vrnitev naseljencev v Gazo pravilna, pravična, moralna in humana rešitev.

Na srečanju svoje stranke je dejal, da vidi priložnost za spodbujanje prebivalcev Gaze k emigraciji po svetu. Pred vojno je v Gazi živelo okoli 2,4 milijona Palestincev.

Skrbi pred obsodbo na ICJ-ju

Ob tem pa izraelski časnik Haaretz poroča, da izraelske oblasti skrbi, da bo Meddržavno sodišče (ICJ) Izrael spoznal za krivega genocida. Postopek je na ICJ-ju prejšnji teden sprožila Južna Afrika.

Kot poroča Haaretz, je visoki pravni strokovnjak, ki se ukvarja z zadevo, v zadnjih dneh opozoril vrh izraelske vojske, vključno s poveljnikom generalštaba Herzlom Halevijem, da obstaja resna nevarnost, da bo ICJ sprejel začasni ukrep in Izrael pozval k prekinitvi ognja. Kot članico ZN-a odločitev ICJ-ja Izrael zavezuje.

Vojska in urad državnega tožilca sta se že začela pripravljati na pritožbo, še piše časnik, ki ob tem navaja, da bi odločitev sodišča lahko utrdila obtožbe genocida zoper Izrael ter vodila v diplomatsko izolacijo države, bojkote in sankcije.

Južna Afrika v tožbi navaja, da je Izrael deloval "s posebnim namenom uničiti Palestince v Gazi kot del širše palestinske nacionalne, rasne in etnične skupine". In še, da izraelska dejanja vključujejo "ubijanje Palestincev v Gazi, povzročanje hudih telesnih in duševnih poškodb ter ustvarjanje razmer za življenje, katerih namen je njihovo fizično uničenje".

18 izraelskih vojakov ubitih v "prijateljskem ognju"

Najbolj krvavo vojno v zgodovini Gaze so sprožili napadi palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra, v katerih je umrlo 1139 ljudi, od tega 695 civilistov. V povračilnih napadih, ki so sledili, pa je bilo v Gazi doslej ubitih najmanj 21.978 ljudi, skoraj 58.000 je ranjenih.

Od začetka izraelske kopenske ofenzive v Gazi je bilo ubitih 172 izraelskih vojakov, več kot 900 je bilo ranjenih. Izraelska vojska je danes sicer potrdila navedbe medijev, da je kar vsak šesti umrli vojak umrl v okoliščinah, ki niso bile neposredno povezane s spopadi s palestinskimi borci – 18 so jih pomotoma ustrelili kolegi, še 11 jih je umrlo v različnih nesrečah.

Po podatkih Združenih narodov je 85 odstotkov od 2,4 milijona prebivalcev Gaze, torej skoraj dva milijona ljudi, razseljenih.