Posledice napada na stanovanjsko zgradbo v Rafi. Foto: Reuters
Posledice napada na stanovanjsko zgradbo v Rafi. Foto: Reuters

Izraelska vojska v zadnjih dneh napada predvsem osrednji del Gaze, od koder se umika več deset tisoč ljudi, a v Gazi nikjer ni varno. Množica ljudi je zapustila begunska taborišča Nusejrat, Burejdž in Magazi in se odpravila proti jugu ali zahodu v že tako preobremenjeno mesto Deir Al Balah ob sredozemski obali, kjer se stiskajo v na hitro zgrajenih taboriščih z začasnimi šotori.

Med žrtvami največ žensk in otrok

Izraelski izstrelek je ponoči zadel stanovanjski objekt blizu bolnišnice v Rafi, v katerega se je zateklo več deset razseljenih ljudi. Pri tem je bilo ubitih najmanj 20 ljudi, večina žensk in otrok, več deset bolnih so odpeljali v bolnišnico, poroča Al Džazira. "Ustavite ta genocid," je zatem pozval Marvan Al Hams, direktor bolnišnice, ki je sprejela ranjene. Opozoril je, da bi številni bolniki potrebovali takojšnje zdravljenje v tujini.

Po podatkih oblasti v Gazi je od začetka izraelskih napadov sedmega oktobra v Gazi umrlo 21.320 Palestincev, še več kot 55.600 pa je bilo ranjenih.

Napadi tudi na Zahodnem bregu

Sklad ZN-a za otroke (Unicef) je medtem opozoril, da je tudi število ubitih otrok na Zahodnem bregu doseglo "raven brez primere". V zadnjih 12 tednih je bilo na Zahodnem bregu namreč ubitih približno 83 otrok. Združeni narodi so ob tem izrazili zaskrbljenost in obžalovanje zaradi hitrega slabšanja človekovih pravic na Zahodnem bregu in pozvali izraelske oblasti, naj ustavijo nasilje nad tamkajšnjim palestinskim prebivalstvom. Urad visokega komisarja ZN-a za človekove pravice (OHCHR) je sporočil, da je bilo od 7. oktobra na okupiranem Zahodnem bregu pridržanih približno 4785 Palestincev, 300 pa je bilo ubitih.

Izraelska vojska izvaja kopensko in zračno ofenzivo na celotnem območju Gaze. Foto: Reuters
Izraelska vojska izvaja kopensko in zračno ofenzivo na celotnem območju Gaze. Foto: Reuters

Hamas bi sprejel le trajno premirje

Delegacija palestinskega gibanja Hamas naj bi se danes v Kairu udeležila pogovorov o egiptovskem predlogu za premirje, ki bi končalo nasilje v Gazi. Hamas je "odprt za vse ideje ali predloge za popolno in dokončno prekinitev agresije proti našemu ljudstvu na območju Gaze", je predtem dejal predstavnik gibanja Osama Hamdan. Dodal je, da Hamasa ne zanima "delna ali začasna prekinitev agresije", in dodal, da bodo preostale talce, ki jih zadržujejo v Gazi, izpustili šele, ko bo začela veljati trajna prekinitev ognja.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je v četrtek odpovedal sestanek vojnega kabineta, na katerem naj bi razpravljali o izraelskem načrtu za Gazo po koncu vojne s Hamasom. Netanjahu je namreč zavrnil zahteve sodelavcev, naj pripravi načrte za nadzor Gaze po koncu vojne s Hamasom.

Izrael izvedel raketni napad na jug Sirije

Izraelske rakete so v četrtek zadele tudi območja na jugu Sirije, je sporočilo sirsko obrambno ministrstvo. Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da so bili napadi usmerjeni na cilje sirske zračne obrambe v okolici mednarodnega letališča v Damasku, poroča STA.

Sirska tiskovna agencija Sana je poročala, da je sirska zračna obramba sestrelila večino izraelskih raket, ki so jih izstrelili izraelski lovci iz smeri Golanske planote. V napadu ni bilo mrtvih ali ranjenih.

Izrael redko komentira napade, usmerjene na Sirijo, vendar je večkrat opozoril, da ne bo dovolil, da bi Iran, največji sovražnik Izraela, ki podpira vlado sirskega predsednika Bašarja Al Asada, razširil svojo prisotnost v državi.

V Gazi ubitih že več kot 21 tisoč ljudi
Pogovor s Karmen W. Švegl