Uničenje v begunskem taborišču v Han Junisu na jugu Gaze. Foto: EPA
Uničenje v begunskem taborišču v Han Junisu na jugu Gaze. Foto: EPA

Od 7. oktobra je bilo v okupirani Gazi ubitih najmanj 21.822 ljudi, večinoma otrok in žensk, 56.451 pa je bilo ranjenih. Več kot 1000 otrok je izgubilo kakšnega od udov.

Al Džazira poroča, da Izrael nadaljuje napade na osrednjo Gazo, tako iz zraka kot s kopnega. Izraelska vojska je v zadnjih dneh okrepila svojo prisotnost v tem delu Gaze.

Med tarčami je tudi Deir el Bala, in sicer del mesta, ki ga je izraelska vojska predhodno označila kot varnega in kamor naj bi se ljudje premaknili, da se izognejo bombardiranju. Palestinci opozarjajo, da v Gazi ni varnega kraja.

Medtem je bilo najmanj 10 ljudi ranjenih v topniškem obstreljevanju šole, kamor so se zatekli razseljeni ljudje v Han Junisu na jugu Gaze. Bombardiranje juga območja se je v zadnjih tednih okrepilo. Izrael izvaja napade tako iz zraka kot s kopnega in morja.

ZN sporoča, da je v mesto Rafa na jugu v zadnjih dneh prispelo dodatnih 100.000 ljudi. Vse več družin mora zdaj živeti v nemogočih razmerah v šotorskih taboriščih.

Uničenih 70 odstotkov domov

Medtem so lokalne oblasti v Gazi sporočile, da je bilo v izraelskem bombardiranju v skoraj treh mesecih uničenih 70 odstotkov vseh domov.

Ameriški časopis Wall Street Journal je poročal, da je v Gazi uničenih približno 300.000 od 439.000 domov, Izrael pa je na okupirano območje odvrgel več kot 29.000 bomb. Civilna infrastruktura v Gazi je uničena ali poškodovana do te mere, da jo je nemogoče popraviti.

Izrael je v Gazi v samo dveh mesecih povzročil več uničenja, kot jo je doživel Alep v Siriji med letoma 2012 in 2016, ali Mariupolj v Ukrajini. Ubitih je bilo več civilistov kot v treh letih napadov koalicije pod vodstvom ZDA na Islamsko državo.

Več kot 70 odstotkov ubitih je otrok, žensk in starejših, več kot 90 odstotkov prebivalcev pa je razseljenih. Izrael pri tem onemogoča dostavo humanitarne pomoči, Gazi pa odreka tudi hrano, vodo, zdravila, gorivo in elektriko.

Izraelska vojska je povsem razdejala Gazo. Foto: EPA
Izraelska vojska je povsem razdejala Gazo. Foto: EPA

Izrael bo dovolil prihod ladij s pomočjo

Izrael je pripravljen "nemudoma" spustiti ladje s pomočjo za Gazo v sklopu predlaganega pomorskega koridorja s Cipra, je sporočil izraelski zunanji minister. V sklopu dogovora bi ladja najprej prestala varnostni pregled v ciprskem pristanišču Larnaka. Če bo načrt dejansko izpeljan, bi to pomenilo prvo sprostitev pomorske zapore, ki jo je Izrael uvedel proti Gazi leta 2007, poroča Guardian.

Izraelska vojska pravi, da so odkrili eksploziv v vrtcu

Izraelska vojska je sporočila, da so bojna letala ob podpori kopenskih sil znova napadla pripadnike Hamasa v bližini mesta Gaza na severu enklave. Po njihovih navedbah so vojaki odkrili in uničili tudi eksplozivne naprave v vrtcu.

Izraelske sile, ki so se sprva osredotočale na sever območja, vključno z mestom Gaza, zdaj stopnjujejo napade v južnem in osrednjem delu Gaze. V Izraelu se medtem vse bolj odkrito govori o zahtevi, da se Palestinci iz Gaze premestijo v Egipt.

Izraelski minister za finance Bezalel Smotrič je dejal, da zagovarja ponovno naselitev Gaze z judovskimi naseljenci. Izrael jih je sicer približno 8000 skupaj z vojsko iz Gaze umaknil leta 2005, a je pri tem ohranil nadzor nad zračnim prostorom, mejami in ozemeljskimi vodami.

Smotrič je za vojaški radio dejal, da se bo zgodil odhod Palestincev "in mi bomo živeli v Gazi". Kot je dejal, Izrael ne bo dovolil, da bo v Gazi živelo dva milijona ljudi. Kot možnost je omenil, da bi tam ostalo od 100.000 do 200.000 Arabcev.

Netanjahu zahteva izraelski nadzor nad mejo med Gazo in Egiptom

Izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je napovedal, da bo vojna v Gazi trajala še več mesecev, je dejal, da bi moralo biti obmejno območje med Gazo in Egiptom pod nadzorom Izraela.

Po njegovih besedah "je jasno, da kakršen drug dogovor ne bi zagotavljal demilitarizacije, ki jo hočemo".

Netanjahu je medtem sporočil, da je izraelska vojska do zdaj "eliminirala že več kot 8000 teroristov". "Korak za korakom uničujemo zmogljivosti Hamasa. Hamas bomo porazili. Naši vojaki bodo zmagali. Zmagalo bo ljudstvo Izraela," je besede izraelskega premierja navedel njegov urad na družbenem omrežju X.

Netanjahu je še sporočil, da se bodo borili, dokler ne bodo dosegli ciljev, zlasti uničenja Hamasa in izpustitve vseh talcev. "Zagotovili bomo, da Gaza ne bo več predstavljala grožnje Izraelu," je obljubil.

Gaza je pod izraelsko okupacijo od leta 1967. Večina njenih prebivalcev je beguncev (in njihovih potomcev) iz leta 1948, ko so jih sionistične milice pregnale z njihovih domov na ozemlju današnjega Izraela z namenom ustvarjanja judovske večine v novi državi. Izrael iz istega razloga palestinskim beguncem ne dovoljuje vrnitve, do katere imajo pravico po mednarodnem pravu.

Sorodna novica Južna Afrika na Meddržavnem sodišču sprožila postopek zoper Izrael zaradi obtožb o genocidu v Gazi

Podjetje Maersk za 48 ur ustavlja plutje po Rdečem morju

Medtem je ameriški rušilec v Rdečem morju sestrelil protiladijski balistični raketi, izstreljeni iz Jemna, ko se je odzval na klic na pomoč tovorne ladje, je sporočila ameriška vojska.

Raketi sta prileteli z območja pod nadzorom hutijevskih upornikov, so sporočili v ameriški vojski in dodali, da gre za že 23. napad hutijevcev na mednarodni pomorski promet od 19. novembra.

Kot je glede posredovanja sporočila ameriška vojska, sta se na prošnjo za pomoč kontejnerske ladje Hangdžov podjetja Maersk pod dansko zastavo, ki naj bi jo zadela raketa, odzvala dva njihova rušilca. Eden od njiju je sestrelil dve raketi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hutijevci so se s štirih plovil poskušali vkrcati na omenjeno ladjo. Helikopterji z bližnjih ameriških rušilcev, na katere so prav tako streljali, so tri potopili, je sporočilo ameriško centralno poveljstvo Centcom. Posadko so ubili, četrto plovilo je po njihovih navedbah zbežalo.

Maersk, eno največjih ladjarskih podjetij, je v odzivu na dogajanje sporočilo, da za 48 ur ustavlja plutje po Rdečem morju.

Hutijevci že dalj časa napadajo plovila na pomembni poti pomorskega prometa v Rdečem morju, pri čemer navajajo, da gre za podporo Palestincem v Gazi, ki je tarča Izraela.

Napadi predstavljajo vse večjo grožnjo za tranzitno pot, po kateri potuje do 12 odstotkov svetovne trgovine, zaradi česar so ZDA ta mesec za zagotavljanje varnosti plovbe vzpostavile posebno pomorsko skupino, v kateri sodeluje več držav.

Oborožene skupine, ki nasprotujejo Izraelu, v odziv na njegovo posredovanje v Gazi, kjer je od začetka oktobra umrlo že več kot 21.000 ljudi, izvajajo napade tudi drugod v regiji. Njihove tarče so ameriške sile v Iraku in Siriji.