Izraelski napadi se nadaljujejo z nezmanjšano močjo. Foto: Reuters
Izraelski napadi se nadaljujejo z nezmanjšano močjo. Foto: Reuters

Kot so sporočile palestinske oblasti, so izraelske sile v Deir el Balaju z vojaškimi letali bombardirale t. i. varne domove ljudi, uničena je tudi bližnja mošeja, poroča Al Džazira.

Nadaljujejo se tudi napadi na mesto Rafa ob meji z Egiptom, ki ga je izraelska vojska pred tem razglasila za varno območje in kamor je zbežalo več sto tisoč ljudi. V izraelskih napadih je bilo ponoči po podatkih zdravstvenega ministrstva v enklavi ubitih najmanj 128 ljudi.

Posledice sobotnega napada na Rafo. Foto: Reuters
Posledice sobotnega napada na Rafo. Foto: Reuters

Po navedbah medijskega urada palestinskega gibanja Hamas, ki nadzoruje Gazo, so izraelske sile v osrednjem in južnem delu enklave obstreljevale tudi območja v bližini bolnišnic.
Izraelska vojska je medtem sporočila, da je izvajala usmerjene napade na "teroristične cilje" v osrednjem in severnem delu Gaze. Dodala je, da so v Han Junisu ubili "več deset teroristov" in našli različno orožje, vključno s puškami, bombami in strelivom.

Po poročanju spletnega portala katarske televizije Al Džazira so se brigade Al Kuds, ki pripadajo palestinskemu Islamskemu džihadu, v Han Junisu spopadle z izraelskimi enotami.

Skupno število žrtev med Palestinci se je od začetka izraelske ofenzive sedmega oktobra povzpelo že na več kot 27.300. Na tisoče ljudi naj bi bilo poleg tega zasutih pod ruševinami stavb, še 67.000 je ranjenih. Večina žrtev so ženske in otroci.

Palestinski otroci v Rafi čakajo na hrano. Foto: Reuters
Palestinski otroci v Rafi čakajo na hrano. Foto: Reuters

Na tisoče Palestincev v Rafo beži tudi iz mesta Han Junis, kjer izraelska vojska v zadnjem času izvaja največ napadov, po poročilih ZN-a rušijo celotne stanovanjske soseske. Izraelski obrambni minister Joav Galant je prejšnji teden sicer napovedal, da se bo vojska zdaj osredinila na Rafo. V Rafo je prebežala več kot polovica izmed 2,3 milijona Palestincev.

Na Zahodnem bregu pridržali 28 ljudi

Izraelske sile so ponoči izvedle tudi nove racije na okupiranem Zahodnem bregu. Pri tem so pridržale najmanj 28 ljudi, je na Telegramu sporočilo društvo palestinskih zapornikov. Dodalo je, da je med pridržanimi več otrok. Racije so sicer večinoma izvedli v Ramali, potekale pa so tudi v Tulkaremu, Hebronu, Dženinu, Tubasu, Nablusu in vzhodnem Jeruzalemu.

Skupno število aretacij na Zahodnem bregu od 7. oktobra je s tem preseglo 6540, je po navedbah Al Džazire še sporočilo društvo, ki opozarja, da podatki vključujejo tako tiste, ki so še vedno v pridržanju, kot izpuščene.

Blinken že petič od oktobra v regiji

Na Bližnji vzhod medtem znova prihaja ameriški državni sekretar Antony Blinken, kar bo njegov peti obisk v regiji od oktobra. Najprej se bo ustavil v Savdski Arabiji, obiskal bo tudi Izrael, Egipt, Katar in Zahodni breg, poroča Guardian. Katar in Egipt sta glavna posrednika med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas, da bi dosegli vsaj začasno prekinitev ognja.

Blinken je v pogovorih s katarskim kolegom dejal, da obstaja "resnično upanje, da sprejmejo dober predlog za premirje". Po omenjenem predlogu bi v Gazi razglasili šesttedensko premirje, Hamas pa bi v tem času izpustil preostale izraelske talce v zameno za izpustitev palestinskih zapornikov.

Blinken se bo poleg tega pogovarjal tudi o humanitarnih razmerah v Gazi.

Izraelska vojska napadla varno območje