Razmere v Evropski bolnišnici v Han Junisu v Gazi. Foto: AP
Razmere v Evropski bolnišnici v Han Junisu v Gazi. Foto: AP

Samo v zadnjih 24 urah je v izraelskih napadih na Gazo umrlo 241 Palestincev, 382 je bilo ranjenih. Od sedmega oktobra pa je bilo ubitih skoraj 21.000 prebivalcev Gaze, še skoraj 55.000 pa je bilo poškodovanih.

Izraelska vojska pa je sporočila, da je bilo od začetka kopenske ofenzive v Gazi ubitih 160 njenih pripadnikov. Kljub temu je načelnik izraelskega generalštaba Herzi Halevi dejal, da bo vojna proti Hamasu v Gazi verjetno trajala še več mesecev."Vojna bo trajala več mesecev in uporabili bomo različne metode, da bi ohranili svoje dosežke na dolgi rok. Ni čudežnih rešitev, ni bližnjic pri uničenju teroristične organizacije, le odločen in vztrajen boj. Dosegli bomo tudi vodstvo Hamasa, ne glede na to, ali bo za to potreben teden ali več mesecev," je dejal.

Pri ZN-u pretreseni nad prizori iz bolnišnic v Gazi

Združeni narodi opozarjajo, da izraelski zračni napadi na območje Gaze ne pojenjajo, pri čemer so zaradi številnih ranjenih bolnišnice, ki še delujejo, preobremenjene. Uslužbenka humanitarne organizacije ZN-a, ki je obiskala eno od bolnišnic v Gazi, je poročala o pretresljivih prizorih in jih opisala kot "pokol".

Bolnišnice na območju Gaze, ki kljub izraelskemu obstreljevanju po več kot enajstih tednih vojne med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas še delujejo, so glede na poročila pod velikim pritiskom in na robu zmogljivosti.

Razdejanje v begunskem taborišču Al Magazi. Foto: AP
Razdejanje v begunskem taborišču Al Magazi. Foto: AP

Uslužbenka Urada ZN-a za koordinacijo humanitarnih zadev (OCHA) Gemma Connell, ki je v ponedeljek obiskala bolnišnico Al Aksa v Gazi, je poročala o šokantnih prizorih. Kot je dejala za britanski BBC, je bilo to, kar je videla v bolnišnici, prizorišče "popolnega pokola", kjer ljudje umirajo, čakajoč na zdravniško pomoč. V bolnišnici je veliko poškodovanih z "izjemno hudimi ranami, ki pa jih ne zdravijo, ker toliko ljudi pred njimi čaka na operacijo, bolnišnica pa je popolnoma preobremenjena", je povedala Connell.

Med njimi so bili po njenih besedah tudi ljudje, ranjeni med izraelskimi zračnimi napadi na begunsko taborišče Al Magazi pred dvema dnevoma, v katerih je bilo po podatkih palestinskega ministrstva za zdravje ubitih najmanj 70 ljudi.

Direktor Agencije ZN-a za palestinske begunce (UNRWA) Tom White pa je za BBC dejal, da je v osrednjem delu Gaze približno 150.000 ljudi, ki so se prejeli ukaz za evakuacijo.
Connel je še povedala, da se izraelski napadi dogajajo na območjih, za katera je izraelska vojska odredila, da se nanje umaknejo palestinski civilisti.

Novi napadi na celotnem območju Gaze

Zgodaj zjutraj je bila zadeta stanovanjska hiša v Rafi na jugu Gaze, kjer so si zatočišče poiskali razseljeni Palestinci. Tarča napada je bilo tudi begunsko taborišče Bureidž, medtem ko so o več eksplozijah poročali iz bližine bolnišnice Naser v Han Junisu, kjer je bilo v izraelskih napadih ubitih več ljudi.

Po navedbah izraelske vojske je davi več deset bojnih letal ob podpori kopenskih enot znova napadlo več kot sto ciljev v Gazi. Tarča napadov so bili predori in vojaški objekti, ki jih uporablja skrajno palestinsko gibanje Hamas.

Izraelska vojska v Gazi izvaja tudi kopenske operacije. Foto: Reuters
Izraelska vojska v Gazi izvaja tudi kopenske operacije. Foto: Reuters

V Džabaliji na severu Gaze so izraelske sile po lastnih navedbah ponoči uničile teroristično celico, ki naj bi skušala namestiti eksplozivno sredstvo v bližini izraelskega tanka.

Po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi je bilo v napadih ubitih najmanj 52 ljudi. Mrtve so prepeljali v bolnišnice v Rafi, Han Junisu in Deir Al Balahu.

Netanjahu: Hamas je treba uničiti

Izraelski premier Benjamin Netanjahu medtem vztraja, da bo mir v Gazi mogoče doseči le, če bo Hamas uničen, območje Gaze pa demilitarizirano in palestinska družba deradikalizirana.

"Hamas je treba uničiti, območje Gaze je treba demilitarizirati in palestinsko družbo je treba deradikalizirati. To so trije predpogoji za mir med Izraelom in njegovimi palestinskimi sosedi na območju Gaze," je Netanjahu zapisal v danes objavljenem prispevku za ameriški časopis Wall Street Journal.

Da območja Gaze ne bo mogoče več uporabljati za napade na Izrael in da vanj ne bo več prišlo orožje, je treba vzpostaviti "začasno varnostno cono na robu Gaze in inšpekcijski mehanizem na meji med Gazo in Egiptom", je še zapisal Netanjahu. Vrhovna varnostna odgovornost za Gazo bi morala biti še nekaj časa v rokah Izraela, je dodal.

Izrael že več let izvaja zaporo Gaze, kjer živi 2,3 milijona Palestincev. Foto: EPA
Izrael že več let izvaja zaporo Gaze, kjer živi 2,3 milijona Palestincev. Foto: EPA

Hamas je pred tem zavrnil predlog o začasni prekinitvi ognja v Gazi in namesto tega v izjavi, objavljeni v ponedeljek zvečer, pozval k trajnemu premirju. "Poudarjamo, da pogajanj ne bo brez celovite prekinitve agresije," je sporočila organizacija.

Vodstvo Hamasa si prizadeva za "popolno končanje pokola naših ljudi, in ne le začasno", je še zapisano v izjavi.

Hamas se je s tem odzval na poročanje arabskih medijev, da je Egipt pripravil predlog za končanje vojne v Gazi v več fazah. Glede na poročila prva faza vključuje prekinitev ognja, ki bi trajala najmanj dva tedna. V tem času bi 40 talcev, zaprtih na območju Gaze, zamenjali za 120 Palestincev, zaprtih v Izraelu.

V okviru druge fazi bi potekal dialog med palestinskimi skupinami ob posredovanju Egipta, da bi "končali delitev" in oblikovali tehnično vlado.

Šele v tretji fazi bi zagotovili popolno prekinitev ognja in celovit dogovor o izmenjavi talcev in ujetnikov, kar naj bi privedlo do popolnega umika izraelske vojske z območja Gaze.

Galant: Smo v vojni na več frontah

Izraelski obrambni minister Joav Galant je medtem dejal: "Smo v vojni na več frontah, saj smo bili napadeni s sedmih območij: Gaze, Libanona, Sirije, Judeje in Samarije (Zahodni breg), Iraka, Jemna in Irana. Na šestih od teh območij smo se že odzvali in ukrepali."

V Gazi znova izpad telekomunikacijskega omrežja