V Rafi naj bi bila že polovica prebivalcev Gaze. Foto: AP
V Rafi naj bi bila že polovica prebivalcev Gaze. Foto: AP

Netanjahu je izraelskim poslancem povedal, da je ameriškemu predsedniku popolnoma jasno povedal, "da smo odločeni dokončati odstranitev Hamasovih bataljonov v Rafi, in ni drugega načina, da to storimo, razen da pošljemo kopenske sile".

V ponedeljkovem telefonskem pogovoru je Biden opozoril izraelskega premierja, da bi bila napovedana izraelska kopenska vojaška operacija v Rafi napaka in bi še poglobila humanitarno krizo v Gazi, ob tem pa tudi izrazil prepričanje, da lahko Izrael svoje cilje doseže tudi z drugimi sredstvi.

Washington je medtem že sprožil novo diplomatsko ofenzivo in napovedal pot zunanjega ministra Antonyja Blinkna na Bližnji vzhod, kjer naj bi se srečal z voditelji Egipta in Savdske Arabije, da bi "razpravljal o pravi arhitekturi za trajen mir".

Nenavadno je sicer, da ni omenjen postanek Blinkna v samem Izraelu in tudi izraelsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da ni prejelo nobenega obvestila o pripravah na obisk ameriškega zunanjega ministra.

Italija je zadnja v nizu izraelskih zaveznic, ki so opozorile pred izraelsko kopensko operacijo v Rafi, kjer naj bi bilo že več kot milijon Palestincev, od katerih se jih je večina v mesto ob meji z Egiptom zatekla iz drugih delov Gaze, od koder so zbežali pred izraelskimi napadi.

"Ponavljamo svoje nasprotovanje izraelski vojaški kopenski akciji v Rafi, saj bi lahko imela še bolj katastrofalne posledice za civiliste, ki so natrpani na tem območju," je dejala italijanska premierka Giorgia Meloni v italijanskem senatu.

Otroci čakajo na hrano v Rafi na jugu Gaze. Foto: EPA
Otroci čakajo na hrano v Rafi na jugu Gaze. Foto: EPA

V Gazi katastrofalna lakota

Skupina humanitarnih organizacij, ki vključuje Svetovni program za hrano in Svetovno zdravstveno organizacijo, opozarja, da ljudje na severu Gaze trpijo "katastrofalne stopnje lakote".

Stradanje v Gazi je umetno ustvarjeno, opozarjajo organizacije. Celotno prebivalstvo, približno 2,3 milijona ljudi, se sooča z visoko stopnjo akutnega pomanjkanja hrane, 1,1 milijona prebivalcem območja pod izraelsko okupacijo pa grozi lakota, ki se lahko pojavi kadar koli od sredine marca do sredine maja.

Poročilo organizacij opozarja, da zaradi pomanjkanja hrane praktično vsa gospodinjstva vsak dan preskakujejo obroke, odrasli pa jejo manj, da bi lahko jedli njihovi otroci. V dveh tretjinah gospodinjstev na severu Gaze ljudje najmanj desetkrat v zadnjih 30 dneh niso jedli cel dan in celo noč, na jugu Gaze pa to velja za tretjino gospodinjstev.

Sorodna novica Slovenija se kljub katastrofi v Gazi v odnosu do Izraela večinoma omejuje na pozive in pričakovanja

Koordinator ZN-a za nujno pomoč Martin Griffiths je dejal, da bi moralo biti mednarodno skupnost sram, da lakote v Gazi ni ustavila, poroča Guardian.

Vodja organizacije Refugees International Jeremy Konyndyk, ki je bil tudi nekdanji uslužbenec ameriške vlade pod predsednikom Joejem Bidnom, je dejal, da v svojih 25 letih izkušenj kot humanitarni delavec ni še videl hujše analize razmer.

Poročilo skupine humanitarnih organizacij je nastalo v času, ko je vodja ZN-ove agencije za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) Philippe Lazzarini dejal, da mu je Izrael preprečil vstop v Gazo, kjer naj bi si prizadeval za izboljšanje humanitarnih prizadevanj.

UNRWA, največja humanitarna organizacija v Gazi, koordinira tovornjake s humanitarno pomočjo, ki v Gazo vstopajo prek prehodov Rafa (iz Egipta) in Kerem Šalom (iz Izraela).

To "umetno ustvarjeno stradanje" je "madež na naši kolektivni človečnosti", je na omrežju X zapisal Lazzarini, ki je pozval k odprtju vseh kopenskih prehodov. "Lakoti se da izogniti s politično voljo," je dodal.

ZDA "sokrive" za stradanje v Gazi

Posebni poročevalec ZN-a na področju pravice do hrane Michael Fakhri je za ZDA dejal, da so "sokrive za stradanje palestinskega ljudstva v Gazi". Washington je pozval, naj naredi več za končanje stradanja. "Če bi bile ZDA zelo resne glede preprečevanja lakote, bi pritisnile na Izrael za prekinitev ognja in Izraelu ne bi več dobavljale orožja in finančne pomoči," je dejal.

Po njegovih besedah je ameriško odmetavanje pomoči iz zraka in načrt za izgradnjo začasnega pristanišča ob obali Gaze večinoma politična poteza.

Pekel za otroke

ZN: Izraelske omejitve bi lahko bile vojni zločin

Urad ZN-a za človekove pravice je medtem sporočil, da bi lahko izraelske omejitve za vstop humanitarne pomoči v Gazo v povezavi z napadi, ki jih izvaja izraelska vojska, predstavljale vojne zločin.

Oxfam: Izrael ves čas spreminja pogoje za pomoč

V ponedeljek je človekoljubna organizacija Oxfam sporočila, da so izraelske oblasti preprečile vstop za celo skladišče humanitarne pomoči v Gazi.

Oxfam poroča, da so izraelske oblasti samovoljno zavračale vstop določenih izdelkov v paketih humanitarne pomoči, češ da bi se lahko uporabili tako v civilne kot vojaške namene, vključno s svetilkami, baterijami in zdravstvenimi potrebščinami.

Izrael preprečuje tudi vstop ključne opreme za humanitarne delavce, vključno z opremo za komuniciranje, zaščitnimi jopiči, oklepnimi vozili, generatorji in podobno, opozarja Oxfam.

V organizaciji so opozorili, da jih Izrael ne obvešča, kateri izdelki naj bi imeli dvojno uporabo, kar pomeni, da zaradi enega samega izdelka zavrnejo cele tovornjake s pomočjo. "Pogosto se zgodi, da ko Izrael en izdelek označi za takšnega z dvojno uporabo, mora tovornjak iz vrste. Ponovna naložitev tovornjaka, da bi lahko spet prišel na vrsto za pregled, lahko traja 20 dni," so pojasnili.

Ob tem izraelske oblasti iz dneva v dan spreminjajo stališča, kateri izdelki so dovoljeni, kateri pa ne, pravijo v Oxfamu. V enem primeru so sprva brez obrazložitve zavrnili dobavo opreme za testiranje pitne vode, kasneje pa so to opremo dovolili.

Uničenje v Han Junisu na jugu Gaze. Foto: EPA
Uničenje v Han Junisu na jugu Gaze. Foto: EPA

Izrael: Zahteva Južne Afrike je "moralno odvratna"

Medtem je Izrael pozval Meddržavno sodišče (ICJ), naj ne izda ukaza, naj Izrael okrepi dobavo humanitarne pomoči v Gazi, zahtevo Južne Afrike za to pa je označil za "moralno odvratno".

Izrael je sodišču sporočil, da ga "skrbi za humanitarni položaj in življenja nedolžnih", kar naj bi kazala izraelska dejanja v času vojne.

Obtožbe Južne Afrike zoper Izrael v njeni novi prošnji, naj ICJ sprejme dodatne ukrepe, so "popolnoma neutemeljene z dejstvi in zakonom, moralno odvratne in predstavljajo zlorabo tako konvencije o genocidu kot samega sodišča", je sodišču po poročanju Al Džazire sporočil Izrael.

Južna Afrika je decembra lani Izrael obtožila izvajanja genocida v Gazi, glede česar na ICJ-ju poteka postopek, ki pa bo trajal več let, zato skuša Južna Afrika s pozivi k ukrepom doseči, da se stanje v Gazi ne bi dodatno slabšalo.

Ta država trdi, da Izrael krši veljavne in zavezujoče ukaze ICJ-ja, naj zagotovi, da ne izvaja genocida v Gazi. Tako Južna Afrika sodišče poziva, naj ukaže zaustavitev sovražnosti, saj palestinski civilisti stradajo, uresničila se je tudi grožnja lakote.

Sodišče naj tudi vsem stranem ukaže prekinitev sovražnosti in izpustitev vseh zajetih in pridržanih ljudi, Izraelu naj ukaže, naj sprejme takojšnje in učinkovite ukrepe za omogočanje osnovnih storitev in dobave humanitarne pomoči v Gazo, še poziva Južna Afrika. Država ob tem sodišče poziva tudi, naj zaradi izredne nujnosti te ukaze izda brez dodatnih predstavitev stališč.

Izraelska vojska je od 7. oktobra v Gazi ubila skoraj 31.726 ljudi, od tega najmanj 13.000 otrok. Pogrešanih je 8000 ljudi. Ranjenih je 73.792 ljudi, med njimi tudi najmanj 8663 otrok.

Zgodaj zjutraj v torek je bilo v izraelskih zračnih napadih v Rafi na jugu in v osrednji Gazi, so sporočile zdravstvene oblasti v Gazi.

Več držav pošilja nekaj pomoči iz zraka, a humanitarne organizacije opozarjajo, da to ni rešitev. Foto: EPA
Več držav pošilja nekaj pomoči iz zraka, a humanitarne organizacije opozarjajo, da to ni rešitev. Foto: EPA

Bela hiša: Izrael je ubil tretjega moža Hamasa

Izrael je prejšnji teden v Gazi ubil tretjega moža palestinskega gibanja Hamasa, je v ponedeljek zatrdila Bela hiša. Gre za Marvana Iso, ki je bil tudi po navedbah Izraela tarča enega od letalskih napadov vojske, a njegove smrti niso potrdili.

Izraelska vojska je o Isi kot tarči napada na podzemen sklop predorov poročala pred dobrim tednom dni. Namestnika vodje oboroženega krila Hamasa, brigad Ezedin Al Kasam, je opisala kot enega od načrtovalcev napada na Izrael 7. oktobra lani. A njegove smrti še niso mogli potrditi.

Svetovalec Bele hiše za nacionalno varnost Jack Sullivan je nato v ponedeljek, ko je govoril o vsebini pogovora med ameriškim predsednikom Joejem Bidnom in izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, dejal, da je bil Isa ubit.

Isa je sicer veljal za enega najbolj iskanih ljudi v Izraelu. EU, ki ga je uvrstil na svoj teroristični seznam, ga je povezal neposredno z napadom 7. oktobra.

Gaza na robu humanitarne katastrofe