Sodniki in sodnice ICJ-ja. Foto: Reuters
Sodniki in sodnice ICJ-ja. Foto: Reuters

Postopek, ki se je danes začel, je sprožila Generalna skupščina ZN-a na podlagi resolucije iz decembra 2022, torej skoraj leto dni pred aktualno vojno v Gazi.

Za resolucijo, na podlagi katere se je začel postopek, je glasovalo 87 članic ZN-a, 26 jih je bilo proti, 53 pa je bilo vzdržanih. Med državami, ki so resoluciji nasprotovale, sta bili poleg Izraela in ZDA tudi Nemčija in Združeno kraljestvo.

Generalna skupščina je ICJ zaprosila za svetovalno mnenje glede pravnih posledic izraelske "okupacije, naseljevanja in priključitve, vključno z ukrepi, katerih namen je sprememba demografske sestave, značaja in statusa svetega mesta Jeruzalem in s tem povezanih sprejetih diskriminatornih zakonodaje in ukrepov", poroča Al Džazira.

Resolucija je ICJ zaprosila, naj svetuje, kako te politike in prakse "vplivajo na status zakonitosti okupacije" in kakšne pravne posledice nastajajo zaradi tega statusa za vse države in ZN.

Palestinski zunanji minister Rijad Al Maliki. Foto: Reuters
Palestinski zunanji minister Rijad Al Maliki. Foto: Reuters

Al Maliki: Palestinci trpijo kolonializem in apartheid

Palestinski zunanji minister Rijad Al Maliki je ob začetku postopka na sodišču v Haagu dejal, da pod izraelsko oblastjo njegovo ljudstvo trpi zaradi kolonializma in apartheida, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Palestinci trpijo kolonializem in apartheid. Nekateri so zaradi teh besed razjarjeni. Razjeziti bi jih morala realnost, ki jo trpimo," je dejal Al Maliki.

"Zamujena pravica pomeni zavrnjeno pravico in palestinskemu ljudstvu je bila ta predolgo odrekana. Čas je, da se končajo dvojna merila, zaradi katerih so naši ljudje že predolgo v ujetništvu," je dejal palestinski zunanji minister.

Al Maliki je ob tem poudaril, da je 1,7 milijona Palestincev v Izraelu drugorazrednih državljanov, "na zemlji svojih prednikov", sedmim milijonom palestinskih beguncev pa se odreka pravica do vrnitve na njihovo zemljo in domove.

Palestinski minister je dejal, da je namen izraelske okupacije Palestine "popolno izginotje Palestine in uničenje palestinskega ljudstva".

Izrael ne priznava legitimnosti postopka

Iz urada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja so na družbenem omrežju X sporočili, da "Izrael ne priznava legitimnosti postopka pred Meddržavnim sodiščem v Haagu". Po njihovih besedah gre za "poskus, katerega namen je kršiti pravico Izraela, da se brani pred grožnjami njegovemu obstoju".

Slovenija bo stališča predstavila v petek

Udeleženke postopka bodo svoja stališča na ICJ-ju predstavljale ves teden. Med 52 državami in tremi mednarodnimi organizacijami, ki so udeleženke postopka, je tudi Slovenija, ki bo svoja stališča predstavila v petek. Vlada je odločitev o sodelovanju v postopku sprejela 11. januarja letos.

Kot je takrat pojasnila zunanja ministrica Tanja Fajon, "gre za izjemno širok spekter očitanih kršitev, ki se že desetletja izvajajo na tem območju in katerih zelo grozljive posledice so vidne tudi danes".

Izrael palestinska ozemlja okupira od leta 1967 dalje. Izraelska vojska se je leta 2005 sicer umaknila iz Gaze, ob tem pa so izpraznili nezakonite judovske naselbine, a je ohranila nadzor nad kopenskimi mejami Gaze, njenim zračnim prostorom in ozemeljskimi vodami.

Sorodna novica Izraelski zid na Zahodnem bregu: varnost ali zemlja in demografska slika?

Do aktualne kopenske invazije, v kateri je bilo ubitih ali ranjenih skoraj 100.000 Palestincev, med mrtvimi so večinoma ženske in otroci, je Izrael ohranjal zaporo Gaze, tam pa redno izvajal napade.

Na Zahodnem bregu, vključno z Vzhodnim Jeruzalemom, Izrael medtem ohranja vojaško navzočnost, število tamkajšnjih judovskih naseljencev nezakonitih naselbin pa je naraslo na 700.000.

Ločen postopek od tistega o očitkih genocida

Postopek ni povezan s tožbo Južne Afrike, ki Izraelu očita kršitve konvencije o preprečevanju genocida v Gazi. ICJ je januarja v tej tožbi sprejel pravno zavezujoče nujne izredne ukrepe in Izraelu odredil, naj prepreči genocid in kaznuje spodbujanje h genocidu, zagotovi dostop humanitarne pomoči prebivalcem Gaze in ohrani dokaze o vojaški operaciji v palestinski enklavi. Slovenija se temu postopku ni pridružila.

Tokratni primer je drugi, ko je Generalna skupščina ICJ zaprosila za svetovalno mnenje glede okupacije palestinskega ozemlja. Julija 2004 je Meddržavno sodišče ugotovilo, da je Izrael s postavitvijo zidu na okupiranem Zahodnem bregu kršil mednarodno pravo, in razsodilo, da mora biti zid odstranjen. Izrael te sodbe ni spoštoval in gradnje nadaljuje.

Izrael v tokratnem postopku ne sodeluje. Prošnjo Generalne skupščine ZN-a je izraelski premier Benjamin Netanjahu označil za "sramotno".

ICJ: Postopek o legalnosti izraelske okupacije palestinskih ozemelj