Izraelski tank v razdejani Gazi. Foto: Reuters
Izraelski tank v razdejani Gazi. Foto: Reuters

Lazzarini, vodja agencije ZN-a za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA), ki je glavna organizacija za dostavo humanitarne pomoči v palestinsko enklavo, je dejal, da kljub napovedi izraelske vojske napadi niso ponehali. "Tudi mi smo prejeli informacijo o prekinitvah ognja, a politiki takšne odločitve očitno ne podpirajo. Tako lahko le povem, da se napadi v Rafi in na celotnem jugu Gaze nadaljujejo. Na operativni ravni se tako ni spremenilo nič. Ne vidim nobene poteze, ki bi ustrezala pomenu besede premor."

Tudi izraelska vojska je sporočila, da njene sile na območju Rafe nadaljujejo operacije, ki temeljijo na obveščevalnih podatkih in vključujejo spopade z borci ter zasege in uničenje orožja. Vojska je sicer konec tedna napovedala "taktične prekinitve" vojaških aktivnosti na jugu Gaze, da bi tako omogočila oskrbo območja s človekoljubno pomočjo. Kot so zapisali, bodo vojaške dejavnosti ustavljene vsak dan od 8. do 19. ure, in sicer od mejnega prehoda Kerem Šalom na jugu do ceste Salah al Din in nato proti severu. Pozneje so izraelske sile pojasnile, da se bodo operacije v Rafi nadaljevale.

Netanjahu je jasno dal vedeti, da takšnim prekinitvam napadov nasprotuje.

Izraelska vojska vztraja pri uničenju Hamasa

Izrael: Cilji ofenzive v Rafi so skoraj izpolnjeni

Izraelska vojska je še sporočila, da bo v nekaj tednih izpolnila cilje svoje ofenzive v mestu Rafa na jugu Gaze. Po njihovih trditvah imajo pod "operativnim nadzorom" med 60 in 70 odstotkov ozemlja v mestu Rafa, in da naj bi vojaško operacijo na tem območju končali v nekaj tednih.

Dodali so, da so uničili že več kot polovico oboroženih enot palestinskega gibanja Hamas, v Rafi pa naj bi med vojaško operacijo, katere opredeljen cilj je bilo uničenje vseh Hamasovih bataljonov, v 40 dneh ubili več kot 500 borcev palestinskega gibanja.

Netanjahu razpustil vojni kabinet

Netanjahu je medtem razpustil šestčlanski vojni kabinet. Poteza je bila po odhodu člana kabineta in nekdanjega generala Benija Ganca pričakovana. Netanjahu naj bi se zdaj o vojni v Gazi posvetoval z majhno skupino ministrov, med katerimi sta tudi obrambni minister Joav Galant in minister za strateške zadeve Ron Dermer,oba sta bila tudi člana vojnega kabineta.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je vojni kabinet sklical 11. oktobra, kmalu po napadu Hamasa na judovske naselbine na jugu Izraela. Foto: Reuters
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je vojni kabinet sklical 11. oktobra, kmalu po napadu Hamasa na judovske naselbine na jugu Izraela. Foto: Reuters

Izraelski premier se je spoprijemal tudi z zahtevami svojih koalicijskih nacionalističnih partnerjev, finančnega ministra Bezalela Smotriča in ministra za nacionalno varnost Itamarja Ben Gvira, naj ju vključi v vojni kabinet, kar bi povečalo napetosti z mednarodnimi partnerji, vključno z Združenimi državami Amerike.

Kabinet je bil oblikovan nekaj dni po začetku vojne v Gazi, ko se je Ganc pridružil Netanjahujevi vladi narodne enotnosti, v njem pa sta kot opazovalca sodelovala tudi general Gadi Eisenkot in Arjeh Deri, vodja verske stranke Šas.

Gantz in Eisenkot sta prejšnji teden zapustila vlado, ker po njunem mnenju Netanjahuju ni uspelo oblikovati strategije za vojno v Gazi.

Iz Netanjahujevega urada so tudi sporočili, da razmišljajo o ustreznih ukrepih proti državam, ki so od sedmega oktobra priznale Palestino. V tem času je Palestino priznalo osem novih držav, nazadnje Slovenija. Izraelska vlada namreč meni, da so države, ki so nedavno priznale Palestino, nagradile Hamas za terorizem.

Netanjahu je razpustil izraelski vojni kabinet

Nove naselbine na zasedenem Zahodnem bregu?

Netanjahujeva vlada medtem načrtuje gradnjo novih judovskih naselbin na zasedenem Zahodnem bregu. Netanjahujev varnostni kabinet, ki dejansko vodi državo v vojnem času in prevzema tudi nekatere naloge, s katerimi se je do zdaj ukvarjal vojni kabinet, bo po poročanju Radia Slovenija namreč na prvi naslednji seji glasoval o judovskem naseljevanju "Judeje in Samarije", kot s svetopisemskimi besedami imenujejo Zahodni breg reke Jordan.

Med najbolj vročimi zagovorniki te rešitve je finačni minister Smotrič, sicer tudi sam prebivalec enega od takšnih naselij. Izraelske okupacijske sile nameravajo kot povračilni ukrep preklicati tudi potovalna dovoljenja za uradnike palestinskih oblasti. Izrael že od leta 1967 gradi naselja na zasedenih ozemljih, v njih živi več kot 700.000 judovskih priseljencev.

Izraelske sile so danes, drugi dan praznika kurban bajram, po trditvah prič napadle tudi več območij na okupiranem Zahodnem bregu, med drugim v mestu Jeriho, kjer so preiskale več domov in zasliševale prebivalce.