Palestinska družina zajtrkuje v šoli UNRWA-ja v Han Junisu. Foto: Reuters
Palestinska družina zajtrkuje v šoli UNRWA-ja v Han Junisu. Foto: Reuters

Kot je sporočila izraelska vojska, bo vsakodnevni premor "vojaških dejavnosti" trajal med 8. in 19. uro po krajevnem času, in sicer do preklica. Tako bodo omogočili prehod tovornjakom s humanitarno pomočjo skozi mejni prehod Kerem Šalom po cesti Salah al Din v notranjost Gaze in naprej proti severu, so pojasnili.

Izraelska vojska je ob tem pojasnila še, da so se za dnevne prekinitve vojaških dejavnosti odločili po pogovorih z Združenimi narodi in drugimi organizacijami v okviru prizadevanj za "povečanje obsega humanitarne pomoči v Gazo".

Svetovna zdravstvena organizacija je v soboto sporočila, da so od začetka vojne, ki je izbruhnila po napadu Hamasa 7. oktobra, v Gazi zaradi akutne nedohranjenosti zdravili oz. še zdravijo več kot 8000 otrok, mlajših od pet let, od tega 1600 otrok s hudo akutno nedohranjenostjo.

Namestnik izvršnega direktorja Svetovnega programa za hrano Carl Skau je pred kratkim dejal, da je ob vojaškem konfliktu in brezpravju na palestinskih ozemljih "skoraj nemogoče zagotoviti raven pomoči, ki bi zadostila naraščajočim zahtevam na terenu", navaja STA.

Prekinitvam ognja nasprotuje Netanjahu

Načrte o prekinitvah spopadov je ostro kritiziral izraelski premier Benjamin Netanjahu. "Predsednik vlade je jasno povedal, da je to zanj nesprejemljivo," je dejal izraelski uradnik.

Vojska je pojasnila, da se bodo operacije nadaljevale v Rafi, ki je glavno žarišče njene operacije na jugu Gaze, kjer je bilo v soboto ubitih osem vojakov.

Minister za nacionalno varnost Itamar Ben Gvir, ki vodi eno od nacionalističnih verskih strank v Netanjahujevi vladajoči koaliciji, je idejo o taktičnem premoru obsodil in dejal, da je tisti, ki se je za to odločil, "bedak", ki bi moral izgubiti službo.

Nesoglasje je zadnje v vrsti sporov med člani koalicije in vojske o vojni, ki traja že deveti mesec. Pred enim tednom je vojni kabinet zapustil Beni Ganc, ki je Netanjahuja obtožil, da nima učinkovite strategije v Gazi.

Razhajanja so se razkrila prejšnji teden med parlamentarnim glasovanjem o zakonu o vpoklicu ortodoksnih Judov v vojsko, ko je obrambni minister Joav Galant v nasprotju z navodili stranke glasoval proti zakonu, češ da ne ustreza potrebam vojske.

V ZN-u pozdravili izraelske prekinitve vojaških dejavnosti

Jutranja molitev ob začetku kurbanskega bajrama v porušenem Han Junisu. Foto: Reuters
Jutranja molitev ob začetku kurbanskega bajrama v porušenem Han Junisu. Foto: Reuters

Združeni narodi so tudi sporočili, da so nujni "konkretni ukrepi" za sprostitev dostave pomoči Palestincem.

"Pozdravljamo to napoved," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal tiskovni predstavnik urada ZN-a za usklajevanje humanitarnih dejavnosti Jens Laerke, a to se mora po njegovih besedah "odraziti s tem, da bo ljudi, ki to potrebujejo, doseglo več pomoči".

"Upamo, da bo to vodilo v nadaljnje konkretne ukrepe Izraela za odpravo dolgotrajnih ovir, ki preprečujejo ustrezno humanitarno oskrbo Gaze," je dodal Laerke.

Znova je opozoril, da ljudje v Gazi trpijo zaradi "katastrofalne lakote". "Življenjske razmere za prizadete in razseljene družine v Gazi so strašljive. Nujno potrebujejo hrano, vodo, sanitarne pogoje, zavetje in zdravstveno oskrbo. Številni živijo poleg kupov odpadkov, kar dodatno ogroža zdravje," je dodal.

ZN vztraja, da mora Izrael "v celoti omogočiti človekoljubne operacije v Gazi in odpraviti vse ovire". "Omogočiti nam morajo varno dostavo pomoči po vsej Gazi. In kar je pomembno, vprašanje pravne države je treba obravnavati nemudoma," je še dejal Laerke. Po njegovih besedah sta "obup in pomanjkanje pomoči privedla do skoraj popolnega zloma zakona in reda" v Gazi, še poroča AFP.

Po navedbah tamkajšnjega zdravstvenega ministrstva je bilo od začetka vojne v Gazi ubitih 37.296 Palestincev, več kot 85.000 jih je bilo ranjenih. Samo v petek in soboto je bilo v treh različnih izraelskih vojaških operacijah v Gazi ubitih 30 ljudi, 95 pa ranjenih, so sporočili.

Izrael napovedal dnevne prekinitve ognja