Žalujoči ob truplih Palestincev, ki so bili ubiti v izraelskem napadu na območju kraja Al Mavasi v zahodni Rafi. Foto: Reuters
Žalujoči ob truplih Palestincev, ki so bili ubiti v izraelskem napadu na območju kraja Al Mavasi v zahodni Rafi. Foto: Reuters

Še 18 Palestincev je bilo ubitih v stanovanjskih stavbah v soseski Al Tufah.

V strelskem napadu blizu urada Rdečega križa v Gazi pa je bilo v petek ubitih 22 ljudi, ki so tam poiskali zatočišče, 45 jih je bilo ranjenih, je sporočil Mednarodni odbor Rdečega križa. Število žrtev bo po navedbah Rdečega križa verjetno še višje.

Ob uradu v zahodni Rafi v šotorih sicer živi več sto razseljenih Palestincev.

Rdeči križ ni navedel, kdo je izvedel napad, je pa na družbenem omrežju X sporočil, da so izstrelki poškodovali tudi urad.

Ministrstvo za zdravje na območju Gaze je sporočilo, da je izraelska vojska obstreljevala šotore razseljenih oseb na območju mesta Al Mavasi blizu urada Rdečega križa. Po njihovih podatkih je bilo v napadu ubitih 25 ljudi, 50 pa jih je bilo ranjenih.

Od 7. oktobra lani je bilo v izraelskih napadih v Gazi ubitih najmanj najmanj 37.551 Palestincev, 85.911 jih je bilo ranjenih. V preteklih 24 urah je bil ubit 101 Palestinec, 169 je bilo ranjenih, še navaja Reuters.

Izraelska vojska trdi, da je ubila dobavitelja orožja Hamasu

Izraelska vojska je medtem sporočila, da so izraelske letalske sile izvedle nove napade na cilje palestinskega islamističnega gibanja Hamas v Gazi. Po navedbah izraelske vojske so med letalskimi operacijami v južnem in osrednjem delu Gaze ubili neznano število palestinskih borcev in uničili izstrelišče za rakete in več predorov Hamasa. Zasegli naj bi tudi orožje.

Po petkovem obstreljevanju šotorov na območju kraja Al Mavasi na zahodu Rafe, kjer živi več sto razseljenih Palestincev. Foto: Reuters
Po petkovem obstreljevanju šotorov na območju kraja Al Mavasi na zahodu Rafe, kjer živi več sto razseljenih Palestincev. Foto: Reuters

"Streljanje v bližini humanitarnih objektov ogroža življenja civilistov in osebja Rdečega križa"

Tiskovni predstavnik izraelske vojske je povedal, da napad v bližini urada Rdečega križa preučujejo. "Začetna preiskava kaže, da ni dokazov, da so izraelske sile izvedle napad na humanitarnem območju v četrti Al Mavasi," je dejal za AFP.

Rdeči križ je opozoril, da streljanje blizu humanitarnih objektov, katerih lokacije so znane stranem v konfliktu in ki so jasno označeni z znakom Rdečega križa, ogroža življenja civilistov in osebja Rdečega križa. Dodal je, da gre za enega od številnih podobnih incidentov v zadnjih dneh.

EU je napad blizu urada Rdečega križa obsodil. "Potrebna je neodvisna preiskava, krivci pa morajo za incident odgovarjati," je na družbenem omrežju X zapisal visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borell.

Ob tem je spomnil, da k zaščiti civilistov zavezujejo ženevske konvencije, kar velja za vse strani v konfliktu. Dodal je, da je treba Mednarodnemu odboru Rdečega križa omogočiti, da svoje naloge v skladu z ženevskimi konvencijami opravlja v varnem okolju, vključno z zaščito civilistov, pomočjo žrtvam in dostopom do zapornikov.

Mednarodni odbor Rdečega križa vztrajno poziva Izrael in Hamas, naj spoštujeta mednarodno pravo in zaščitita civiliste, ki so se znašli sredi konflikta, ki je izbruhnil ob napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra lani. Predsednica Mednarodnega odbora Rdečega križa Mirjana Spoljarić Egger je obe strani pozvala, naj storita več za zaščito civilistov, in dejala, da je to "meja med človečnostjo in barbarstvom".

Razdejanje v Gazi. Foto: Reuters
Razdejanje v Gazi. Foto: Reuters

Izraelska vojska likvidirala "libanonskega terorista"

Izraelska vojska pa je sporočila, da je v Libanonu ubila pomembnega terorističnega operativca. Kot so pojasnili, so Ajmana Ratmo likvidirali v letalskem napadu na območju Bekaa v Libanonu. Ob tem je Ratmo označila za osrednjega terorističnega operativca, odgovornega za dobavo orožja Hamasu in skupini al Džama al Islamija v Libanonu ter za razvoj teroristične infrastrukture na tem območju.

Sporočili so še, da so ga likvidirali zaradi njegove vpletenosti v spodbujanje in izvajanje terorističnih dejavnosti proti Izraelu v bližnji prihodnosti, pa tudi zaradi njegove vpletenosti v pospeševanje terorističnih dejavnosti proti izraelskim civilistom.

Libanonska tiskovna agencija NNA je pred tem poročala, da je bil v izraelskem napadu v mestu Chiara v zahodni dolini Bekaa, približno 40 kilometrov od meje z Izraelom, ubit en človek. Tamkajšnji mediji so poročali, da je bila žrtev član skupine al Džama al Islamija. Organizacija je tesno povezana s Hezbolahom in Hamasom ter trdi, da podpira boj šiitskega gibanja Hezbolah proti Izraelu.

Od začetka vojne v Gazi vsakodnevno potekajo vojaški spopadi med izraelsko vojsko ter proiranskim Hezbolahom in drugimi skupinami v Libanonu. V zadnjem času so se spopadi močno zaostrili, pri čemer sta obe strani imeli žrtve.

Izraelska vojska je izvedla napade na več delov Gaze, mrtvih več kot 100