Dogovor o premirju sta v Moskvi v četrtek po več kot šesturnih pogovorih dosegla turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in ruski predsednik Vladimir Putin. Foto: EPA
Dogovor o premirju sta v Moskvi v četrtek po več kot šesturnih pogovorih dosegla turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in ruski predsednik Vladimir Putin. Foto: EPA

Sirski observatorij za človekove pravice je kmalu po polnoči sporočil, da na glavnih frontah v pokrajini Idlib vlada krhko premirje. Nekaj pred polnočjo, tik pred uveljavitvijo premirja, so ruska vojaška letala še napadla predmestje Idliba in območja na zahodu mesta Hama, je sporočil observatorij s sedežem v Londonu.

Turško brezpilotno letalo pa je napadlo položaje sirskih vladnih sil na območju mesta Idlib. Danes pa v zračnem prostoru nad Idlibom po navedbah observatorija ni bilo nobenih letal.

Po navedbah observatorija so sirske vladne sile nekaj pred polnočjo v al Nairebu, zahodno od mesta Sarakeb, ubile dva turška vojaka. Turška stran teh navedb ni potrdila.

Sorodna novica EU prebežnikom: "Če vam govorijo, da lahko vstopite v EU, to ni resnica"

Varnostno območje za civiliste

Dogovor o premirju sta v Moskvi v četrtek po več kot šesturnih pogovorih dosegla turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in ruski predsednik Vladimir Putin, potem ko je zaradi spopadov v severozahodni sirski pokrajini Idlib domove zapustilo skoraj milijon civilistov, ubitih pa je bilo tudi več turških vojakov. Sporočila sta, da bodo v Idlibu, še zadnji uporniški trdnjavi v Siriji, vzpostavili varnostno območje za civiliste.

Al Asad izrazil zadovoljstvo nad dogovorom

Putin se je danes o dogovoru pogovarjal tudi s sirskim predsednikom Bašarjem Al Asadom, ki je glede na navedbe Kremlja izrazil zadovoljstvo z dogovorom.

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je že v četrtek izrazil upanje, da bo "ta sporazum privedel do takojšnje in trajne prekinitve sovražnosti, ki zagotavlja zaščito civilistov na severozahodu Sirije". Varnostni svet ZN-a je sicer danes na prošnjo Rusije poskušal sprejeti izjavo v podporo prekinitvi ognja, a so ZDA besedilo po navedbah diplomatov označile kot "prenagljeno" in ga zavrnile.