Letalo je bilo sestreljeno nad mestom Sarakeb. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Letalo je bilo sestreljeno nad mestom Sarakeb. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Letalo je bilo sestreljeno nad mestom Sarakeb v pokrajini Idlib na severozahodu Sirije, je poročala sirska državna tiskovna agencija Sana. Nekaj ur zatem so po poročanju Sane turške sile ciljale dve sirski letali na območju, pri čemer naj bi se pilota rešila s padali in varno pristala.

Sana po poročanju Al Džazire navaja vojaški vir, ki je dejal, da bodo "vsakršno letalo, ki bo kršilo naš zračni prostor, obravnavali kot sovražno, ki mora biti sestreljeno in mu mora biti preprečeno, da doseže svoj cilj". Kot je še dejal vir, "sile turškega režima še naprej izvajajo sovražna dejanja proti našim oboroženim silam, ki delujejo v provinci Idlib in okolici".

Turčija je medtem sporočila, da je sprožila vojaško ofenzivo proti sirski vojski. Operacija Pomladni ščit uspešno poteka, je sporočil turški obrambni minister Hulusi Akar.

Turčija je sprožila novo ofenzivo po smrti 34 turških vojakov v zračnih napadih sirske vojske v Idlibu, kjer Turčija podpira tamkajšnje džihadistične upornike. To je bila največja vojaška izguba Turčije, odkar se je neposredno vpletla v sirsko vojno leta 2016. Turčija je odgovorila z obsežnimi napadi na sirske cilje.

Minister Akar je zagotovil, da si ne želijo konfrontacij z Rusijo, ki v Siriji podpira predsednika Bašarja Al Asada, poroča avstrijska tiskovna agencija AFP.

"Nimamo namena spopasti se z Rusijo. Želimo končati pokole, ki jih izvaja sirski režim, radikalizacijo in migracije," je dejal Akar.

Sirska vlada želi s podporo Rusije zasesti Idlib in pregnati upornike. Po podatkih ZN-a so spopadi v pokrajini razselili skoraj milijon ljudi, večinoma žensk in otrok. Potrjena je tudi smrt 299 civilistov.