Protesti pretekli teden so bili eni redkih v Jordaniji do zdaj. Foto: Reuters
Protesti pretekli teden so bili eni redkih v Jordaniji do zdaj. Foto: Reuters

Na tisoče Jordancev se je pretekli teden protestno napotilo na ulice zaradi dviga cen in predloga davčne zakonodaje, ki bi po mnenju protestnikov dodatno prizadel revne in pripadnike srednjega razreda. Jordanski kralj Abdulah je zaradi protestov odpoklical vlado in imenoval novega premierja, ki se je zavezal, da bo omilil napovedane davčne spremembe.

V sosednjih kraljevinah so zaskrbljeni, da bi se lahko nemiri iz Jordanije, ki je tesna zaveznica ZDA, lahko razširili po regiji. V Bahrajnu in Egiptu se oblasti spopadajo s podobnimi izzivi, kot jih ima Jordanija.

Trojica bogatih zalivskih držav namerava z denarno pomočjo Jordaniji pomagati pri izboljšanju gospodarskih razmer. Finančna injekcija vključuje depozit jordanski centralni banki, garancije Svetovni banki, proračunsko podporo za pet let in financiranje razvojnih projektov. Odločitev so voditelji sprejeli v Meki v Savdski Arabiji, kjer je kralj Salman gostil vrh z jordanskim kraljem Abdulahom, kuvajtskim emirjem šejkom Sabahom Al Ahmadom Al Džaberjem Al Sabahom in podpredsednikom ZAE-ja šejkom Mohamedom Bin Rašedom.

Jordanija, ki je v veliki meri odvisna od donatorjev, poskuša obrzdati svoj dolg, potem ko je leta 2016 od Mednarodnega denarnega sklada pridobila 723 milijonov dolarjev vredno posojilo.

Evropska unija je že v nedeljo napovedala, da bo Jordaniji pomagala z 20 milijoni evrov.