Savdska Arabija z zavezniki, tudi zahodnimi, izvaja obsežne napade zoper hutijevske upornike v Jemnu, pri čemer so številne žrtve med civilisti. Foto: Reuters
Savdska Arabija z zavezniki, tudi zahodnimi, izvaja obsežne napade zoper hutijevske upornike v Jemnu, pri čemer so številne žrtve med civilisti. Foto: Reuters

Razglasitev upornikov v Jemnu za teroriste le nekaj dni pred prisego novoizvoljenega ameriškega predsednika Joeja Bidna bi po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapletla prizadevanja nove ameriške vlade za izboljšanje odnosov z Iranom, zaveznikom upornikov v Jemnu, in za spremembe v odnosih z Savdsko Arabijo, ki s pomočjo zahodnih držav, predvsem ZDA, izvaja obsežne napade v Jemnu.

"Z razglasitvijo za teroristično skupino bi Ansar Alah postal odgovoren za svoja teroristična dejanja, tudi za čezmejne napade, ki ogrožajo civilno prebivalstvo, infrastrukturo in trgovski pomorski promet," je poudaril Pompeo v izjavi za javnost, pri čemer je uporabil uradno ime hutijevskih upornikov. Dodal je, da ta skupina vodi okrutno kampanjo, ki je zahtevala številna življenja, destabilizira regijo in Jemencem ne omogoči rešitve konflikta v njihovi državi.

Pompeo je pri tem izpostavil napad na mesto Aden 30. decembra, v katerem je bilo ubitih 26 ljudi. Jemenska vlada, ki jo podpira Savdska Arabija, je odgovornost za napad pripisala hutijevskim upornikom.

Savdska Arabija potezo pozdravlja

Hutijevski uporniki so namero ZDA obsodili. "Takšna politika predstavlja krizo razmišljanja in jo je treba obsoditi, imamo pravico, da se odzovemo," je tvitnil njihov politični poveljnik Mohamed Ali Al Huti.

"Jemenskemu ljudstvu je vseeno glede odločitve Trumpove administracije, saj je njihova partnerica tista, ki pobija Jemence in jih strada," je dodal glede posredovanja Savdske Arabije.

Uporniki nadzirajo velik del Jemna, zanje pa že veljajo sankcije ZDA. Po poročanju AFP-ja je pričakovati, da bi razglasitev upornikov za teroriste odvrnila tujce od sodelovanja s hutijevskimi oblastmi, tudi kar zadeva kupovanje hrane in goriva.

Humanitarne organizacije in tudi prihodnja ameriška administracija svarijo, da bi to še poglobilo trenutno najhujšo humanitarno krizo na svetu. A Pompeo vztraja, da razglasitev upornikov za teroriste, ki bi začela veljati le dan pred Bidnovo prisego, ne bi ovirala dela humanitarnih organizacij.

Odločitev ZDA je pozdravila ameriška zaveznica Savdska Arabija. "Zunanje ministrstvo pozdravlja odločitev ameriške administracije o razglasitvi hutijskih upornikov za teroristično organizacijo. Je v skladu s pozivi legitimne jemenske vlade o zaustavitvi dejavnosti oboroženih upornikov, ki jih podpira Iran," so sporočili v Rijadu.

Savdska Arabija je na čelu mednarodne vojaške koalicije, ki je usmerjena proti Hutijem in v podporo jemenski vladi.