Britanska humanitarna skupina Christian Aid je lani s plakati jemenskega dečka z orožjem pozivala k ustavitvi prodaje. Foto: EPA
Britanska humanitarna skupina Christian Aid je lani s plakati jemenskega dečka z orožjem pozivala k ustavitvi prodaje. Foto: EPA

Julija lani je prizivno sodišče v Londonu razsodilo, da je britanska prodaja orožja Savdski Arabiji brez ocene savdskih kršitev mednarodnega prava v Jemnu nezakonita.

Združeno kraljestvo je takrat zaustavilo prodajo orožja, vendar jo bo po vladni raziskavi zdaj nadaljevalo, poroča Financial Times.

Raziskava britanske vlade je namreč ugotovila, da pri savdskih kršitvah mednarodnega prava niso "odkrili vzorca" in da gre zgolj za "izolirane" kršitve.

"Incidenti, za katere je bilo ocenjeno, da so mogoče kršitve, so se zgodili v različnih obdobjih, v različnih okoliščinah in iz različnih razlogov," je britanskim poslancem sporočila državna sekretarka za mednarodno trgovino Liz Truss. "Savdska Arabija ima pristno namero in zmožnost, da spoštuje mednarodno pravo," je še zapisala.

Britanska vlada v ponedeljek zamrznila premoženje 20 Savdijcem

Sorodna novica Britansko sodišče: Proces prodaje orožja Savdski Arabiji nezakonit

Britanska organizacija Kampanja proti trgovanju z orožjem je odločitev označila za "moralno bankrotirano". Vlado so obtožili hinavščine, saj so v ponedeljek 20 savdskim uradnikom prepovedali vstop v državo in zamrznili njihovo premoženje zaradi povezav z umorom savdskega novinarja Džamala Hašokdžija leta 2018.

Opozicijski laburisti so sporočili, da "mešana sporočila vlade spodkopavajo trditev Londona, da brani človekove pravice", poroča BBC.

Združeno kraljestvo podpira koalicijo pod vodstvom Savdske Arabije v Jemnu, ki se že pet let bori proti hutijevskim upornikom. Med vojno je umrlo na tisoče civilistov, več milijonov je ostalo brez domov in trpi lakoto.

ZN: Več kot polovica od 7700 civilistov padlo pod bombami savdske koalicije
Združeni narodi so potrdili smrt najmanj 7700 civilistov od leta 2015, med njimi pa je najmanj 60 odstotkov ljudi umrlo v bombardiranjih savdske koalicije, v kateri dejavno sodelujejo tudi Združeni arabski emirati.

Britanske vlade so od leta 2015 licencirale za 3,5 milijarde britanskih funtov (3,89 milijarde evrov) orožja, prodanega v Savdsko Arabijo, poroča BBC. Britanski vojaški uradniki savdski koaliciji nudijo svetovanje, vključno s taktiko in bombardiranjem.