Meddržavno sodišče v Haagu razsoja v sporih med državami članicami Združenih narodov, a ZDA njegove pristojnosti v sporu z Iranom ne priznavajo. Foto: Reuters
Meddržavno sodišče v Haagu razsoja v sporih med državami članicami Združenih narodov, a ZDA njegove pristojnosti v sporu z Iranom ne priznavajo. Foto: Reuters
Mohamed Džavad Zarif
Iranski zunanji minister Zarif meni, da sodba dokazuje vse večjo osamljenost Washingtona. Foto: Reuters
Mike Pompeo
Ameriški državni sekretar Pompeo je oznanil, da ZDA zapuščajo sporazum o prijateljstvu. Foto: Reuters

Sodišče je soglasno presodilo, da sankcije, ki so jih ZDA napovedale maja letos, kršijo sporazum o prijateljstvu med Iranom in ZDA iz leta 1955. Sodniki so tako odločili, da mora Washington odpraviti omejitve na izvoz zdravil, medicinskih naprav, hrane in kmetijskih dobrin kot tudi letalskih delov v Iran.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v odzivu na sodbo Meddržavnega sodišča oznanil, da ZDA izstopajo iz sporazuma o prijateljstvu iz leta 1955 in dodal, da bi to morali storiti že pred desetletji. Sodišče bi se po njegovem mnenju moralo odločiti, da ni pristojno za reševanje tega vprašanja, saj se je Teheran na sodišče obrnil "iz političnih in propagandnih razlogov".

Meddržavno sodišče je po razsodbi pojasnilo, da imajo lahko sankcije na blago, ki ga potrebujejo za humanitarne potrebe, škodljiv vpliv na zdravje in življenje posameznikov na ozemlju Irana. Sankcije na letalske rezervne dele lahko po mnenju sodišča ogrožajo varnost civilnega letalstva v Iranu in življenja uporabnikov letal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Teheran: ZDA so vse bolj osamljene
Iran je razsodbo Meddržavnega sodišča pozdravil in jo označil za jasen znak, da ima Iran prav. Sodba je znova pokazala, da je ameriška vlada iz dneva v dan bolj osamljena, so sporočili na iranskem zunanjem ministrstvu.

ZDA so po umiku iz jedrskega sporazuma, v skladu s katerim je Teheran omejil svoj jedrski program, avgusta znova uvedle prvi sklop sankcij, drugi sklop ukrepov pa naj bi začel veljati novembra. Druge podpisnice sporazuma, Francija, Velika Britanija, Nemčija, Rusija in Kitajska, vztrajajo pri zgodovinskem dogovoru z Iranom iz leta 2015.

Meddržavno sodišče v Haagu razsoja v sporih med državami članicami Združenih narodov. Odločitve sodišča so zavezujoče in na njih se ni mogoče pritožiti, vendar pa sodišče nima nobenega mehanizma za njihovo uveljavitev.

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je pred odločitvijo sodišča dejal, da so ameriške sankcije oblika psihološke vojne, katere cilj je sprememba režima v Teheranu.

ICJ: ZDA morajo ukinite sankcije na humanitarno blago
ICJ: ZDA morajo ukinite sankcije na humanitarno blago