Rohani se je v ponedeljek in torek, pred obiskom Avstrije, mudil v Švici. Foto: Reuters
Rohani se je v ponedeljek in torek, pred obiskom Avstrije, mudil v Švici. Foto: Reuters
Ameriški odstop od iranskega jedrskega sporazuma je povzročil veliko negotovosti. Foto: EPA

obvez držali le, če bo imela država od sporazuma tudi gospodarsko korist.

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen mu je zagotovil, da se bo Evropska unija zavzela za ohranitev sporazuma.

"Če lahko ostale podpisnice, razen ZDA, zagotovijo interese Irana, bo Iran nadaljeval, tudi brez ZDA," je dejal Rohani na Dunaju, kjer so leta 2015 podpisali iranski jedrski sporazum. Ob tem je dodal, da od podpisnic pričakuje odločne ukrepe glede trgovanja in gospodarstva.

Van der Bellen je Rohaniju po srečanju zagotovil, da se bosta Avstrija in EU zavzela za ohranitev sporazuma, ki ga je označil za ključni element na poti neširjenja jedrskega orožja.

Rohani se bo sestal tudi z avstrijskim kanclerjem Sebastianom Kurzom, ki namerava predsednika povprašati o vlogi Irana na Bližnjem vzhodu, saj Teheran vztrajno zanika obtožbe, da želi destabilizirati regijo.

Rohani se je pred tem v okviru prve evropske turneje po odstopu ZDA od jedrskega sporazuma v maju v ponedeljek in torek mudil v Švici, kjer je prav tako zagotovil zavezanost Teherana sporazumu.

Ameriški pritiski
Washington je pred časom državam zagrozil, da morajo prenehati kupovati iransko nafto, sicer jih bodo doletele nove gospodarske sankcije. Obenem želijo ZDA tako dodatno pritisniti na iransko zunanjo politiko. Nove sankcije naj bi začele veljati avgusta. Čeprav mednarodna skupnost podpira sporazum, bodo morala podjetja z vsega sveta izbirati med poslovanjem z Iranom ali ZDA.

Rohani si želi v okviru turneje predvsem zagotoviti podporo evropskih držav.

Na Dunaju naj bi se sicer v petek sestali zunanji ministri Irana, Nemčije, Kitajske, Francije, Velike Britanije in Rusije, ki bodo spregovorili o mogočih rešitvah za sporazum.

Sicer pa je Rohanijev obisk na Dunaju zasenčila aretacija iranskega diplomata v Nemčiji, ki je zaposlen na Dunaju. Sumijo ga namreč sodelovanja pri organizaciji domnevnega bombnega napada na shod iranske opozicije v Parizu pretekli konec tedna. Poleg njega so aretirali še več drugih oseb, med drugim par v Belgiji, pri katerem je policija našla eksploziv in detonator.

Avstrija je v torek Teheran obvestila, da bo diplomat zaradi obstoja evropskega pripornega naloga izgubil diplomatski status. Najverjetneje ga bodo kmalu predali belgijskim oblastem, ki vodijo preiskavo.