ZDA so prenehale pošiljati pomoč Palestincem. Medtem Izraelu vsako leto namenjajo za skoraj štiri milijarde dolarjev vojaške pomoči. Foto: Reuters
ZDA so prenehale pošiljati pomoč Palestincem. Medtem Izraelu vsako leto namenjajo za skoraj štiri milijarde dolarjev vojaške pomoči. Foto: Reuters

Kot poroča BBC, bi to lahko vplivalo na sodelovanje palestinske samoupravne oblasti z Izraelom na področju preprečevanja napadov na izraelske sile na zasedenih ozemljih.

Ukinitev ameriške pomoči je povezana s sprejetjem nove protiteroristične zakonodaje v ameriškem kongresu, ki jo je predsednik Donald Trump podpisal lani, v veljavo pa je stopila zdaj.

Zakonodaja namreč omogoča ameriškim državljanom, da na ameriških sodiščih tožijo tiste, ki prejemajo ameriško pomoč in naj bi bili vpleteni v "vojna dejanja".

Novi ranjeni v protestih v Gazi

V Gazi so v petek izraelske sile ranile 32 Palestincev med protesti, ki trajajo že 45 tednov. Kot poroča palestinska tiskovna agencija Maan news, je palestinsko ministrstvo za zdravje v Gazi potrdilo, da je med ranjenimi tudi reševalka, ki jo je v obraz zadela granata solzivca. Kritično sta ranjena tudi dva mladostnika, najstnica in otrok.


Izraelske sile so uporabile solzivec in pravo strelivo zoper protestnike, ki zahtevajo pravico do vrnitve na njihove domove, ki se zdaj nahajajo v Izraelu, iz katerih so bili njihovi starši in stari starši pregnani ob ustanovitvi Izraela. Pogosto so ti domovi od Gaze oddaljeni le nekaj kilometrov, a so za Palestince v okupirani in oblegani enkavi nedostopni.


V času protestov, ki trajajo od marca lani, so izraelske sile ubile več 200 ljudi, okoli 20.000 pa so jih ranile, med njimi številne huje.

Palestinska samoupravna oblast je ravno zaradi možnosti tožb sama prosila ameriško zunanje ministrstvo, naj ZDA prekinejo pomoč. "Ne želimo prejemati denarja, če bomo zaradi tega na sodiščih," je dejal visoki predstavnik Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) Saeb Erekat.

Palestinska oblast sicer zanika obtožbe Izraela, ki z njo sodeluje, da spodbuja vojaške napade.

Erekat je poudaril, da so v ZDA vložene tožbe zoper tri banke, ki delujejo na palestinskih ozemljih, in da je bilo v preteklosti več poskusov, da se ameriškim državljanom, žrtvam palestinskih napadov, omogoči, da tožijo palestinsko oblast in PLO, a da so ti poskusi propadli zaradi pomanjkanja pristojnosti.

Konec pomoči humanitarnim projektom in beguncem

Lani so ZDA že prekinile pomoč Palestincem v vrednosti več sto milijonov dolarjev, ki je bila med drugim namenjena tudi humanitarnim projektom na področju zdravstva, šolstva in infrastrukture.

BBC poroča, da se je prekinitev pomoči razumela kot pritisk na Palestince, naj se spet pogovarjajo z Izraelom. Ta palestinska ozemlja (Zahodni breg, Vzhodni Jeruzalem in Gaza) so vojaško okupirana že od leta 1967.

Ameriška vlada pod Trumpom pa je prenehala finančno podpirati tudi ZN-ovo agencijo za palestinske begunce (UNRWA). Pred tem so bile ZDA največja darovalka tej agenciji. Leta 2017 so ji ZDA namenile več kot 360 milijonov dolarjev.

Nedavno so bile preklicane tudi ameriške štipendije palestinskim študentom, delo pa je izgubilo na stotine palestinskih in tujih delavcev, ki so delali v okviru programov s podporo ZDA.

Medtem ko ZDA ukinjajo vso pomoč Palestincem, Izraelu namenjajo za okoli 3,8 milijarde dolarjev vojaške pomoči vsako leto.

ZDA so ukinile tudi pomoč ZN-ovi agenciji za palestinske begunce (UNRWA). Foto: Reuters
ZDA so ukinile tudi pomoč ZN-ovi agenciji za palestinske begunce (UNRWA). Foto: Reuters