Zelena rastlina, ki naj bi Kaliforniji pomagala spet na zeleno vejo. Foto: Reuters
Zelena rastlina, ki naj bi Kaliforniji pomagala spet na zeleno vejo. Foto: Reuters
Za legalizacijo marihuane
V Kaliforniji pričakujejo popolno legalizacijo marihuane, pridelovalci naj bi strankam nadzorovano ponujali kakovosten proizvod. Foto: EPA
Coffee shop
"Coffee shopi", podobni tistim v Amsterdamu, so se že pojavili v Oaklandu. Foto: EPA
Mehiški vojak
Kalifornija želi z legalizacijo mehiške kartele spraviti ob posel. Njihov odziv je uganka. Foto: EPA

Prizadevanja za legalizacijo marihuane podžiga nezavidljiva realnost kalifornijskih financ; nekoč "zlata država" je danes primer politične disfunkcionalnosti in gospodarskih ter finančnih težav.

Ameriška zvezna država, ki je leta 1996 prva dovolila prodajo zdravstvene marihuane, bo novembra morda izglasovala ukinitev uporabe marihuane za starejše od 21 let, kar bi tamkajšnjim oblastem dalo možnost, da uravnavajo prodajo in rast kanabisa. Obseg eksperimenta je težko izmeriti – osmo največje gospodarstvo na svetu bo podrlo pregrade najbolj uporabljeni drogi v ZDA, kar naj bi vodilo do znižanje njene cene. Če bo Kalifornija uzakonila marihuano, bodo temu verjetno kmalu sledile tudi druge zvezne države.

Oakland, silicijeva dolina marihuane?
Oakland je julija uzakonil industrijsko pridelavo marihuane, potem ko je študija pokazala, da bi mesto s tem pridobilo na milijone dolarjev od davkov in na stotine dobro plačanih delavnih mest. Mestni svet je izdal štiri dovoljenja za urbane farme za industrijsko pridelavo marihuane. Mesto, ki se že dolgo časa spopada s finančnimi težavami, bi lahko postalo silicijeva dolina marihuane.

Mamilo hipijev in kartelov je postalo kulturni preskusni kamen. Za zagovornike simbolizira subkulturno svobodo in alternativno medicino; za nasprotnike je mamilo, ki spodkopava zdravje marljivih Američanov in vleče otroke po poti k nevarnejšim mamilom, neusmiljenim mehiškim kartelom pa prinaša lep dobiček.

Minimalni stroški - maksimalni dobiček
Gospodarstveniki vidijo drugačno sliko – večmilijardni trg v nastajanju, hkrati pa ne vedo veliko o tem, kako se bodo odzvali porabniki. Pričakujejo pa, da bosta obveljali dve pravili; konkurenca bo znižala cene in razširila trg in pridelovalci si bodo prizadevali prehiteti konkurenco.

Odziv kartelov velika uganka
O odzivu kartelov, ki v ZDA tihotapijo marihuano, lahko samo ugibajo. Če bo legalizacija izvedena slabo, bi lahko povzročila, da bi se prepodajalci ustalili v Kaliforniji, opozarjajo oblasti, ki se bojijo, da bo mehiška mafija uzakonila svoje početje, z dobičkom pa podprla politične kandiate, ki se zavzemajo za podobne cilje. "Karteli že imajo vzpostavljene dobaviteljske poti, že imajo produkt. Edino, kar bodo naredili (z legalizacijo, op. a.) je, da jim bodo dali neprepovedano mamilo za prodajo," je prepričan šerif v Los Angelesu.

Strah o legalizaciji marihuane v Kaliforniji se širi tudi po ulicah Tijuane, izhodišča za tihotapce iz Mehike v ZDA. "V težavah smo," pravi Juan V., ulični preprodajalec v dvemilijonskem obmejnem mestu. "Hoteli bodo, da znižamo cene. Pač bomo morali prodati več tukaj," meni.

Od davkov v blagajno 1,4 milijarde dolarjev
Možnost davka na kulturno sprjemljivo mamilo pridobiva zagovornike že leta. Zakon, ki bi uzakonil marihuano in po katerem bi za unčo zaračunali 50 dolarjev davka, bi po izračunih države v njeno blagajno letno navrgel 1,4 milijarde dolarjev. Bolj verjetna pot do legalizacije je Predlog 19, ki si ga je omislilo gibanje Obdavčimo marihuano, po katerem bi lokalne vlade lahko odločale, če in kako bi nadzirali prodajo in gojenje maruhuane in bi pustili vsem starejšim od 21 let, da jo uporabljajo. Predlog 19 naj bi sčasoma prinesel na stotine milijonov dolarjev.

Stroški gojenja 'trave' so minimalni, za gram pa lahko dobro uveljavljeni gojitelji dobijo do 20 dolarjev. Gojenje marihuane je postalo prava znanost, razvili so celo t. i. mater marihuano. Zaradi žarnic, pod katerimi rastejo listi kanabisa, so prispevale k porastu požarov v Oaklandu, trdijo mestni uradniki. Oakland že razmišlja, da bi povečal davke na prodajo marihuane, kar bi gojiteljem nekoliko prekrižalo račune.

Študija: Legalizacija bi spodbudila črni trg
Študija Rand Corporation po drugi strani opozarja, da je Kalifornija preveč optimistična glede finančnih koristi legalizacije; preden bodo davki dovolj visoki, da bi v blagajno prinesli milijarde, ki jih zvezna država z največjim številom prebivalstva želi in potrebuje, bodo posli na črnem trgu že lepo cveteli. Če bi uzakonili marihuano, bi njena cena lahko padla na desetino sedanje, njena uporaba pa bi se lahko podvojila, če bi se porabniki odzvali na padajoče cene, še predvideva Randova študija. En sam joint bi tudi ob 50-dolarskem davku za unčo stal 1,5 dolarja.

Marihuana - izvozni artikel št. 1
Kalifornja bi lahko dobro zaslužila tudi z izvozom marihuane v druge zvezne države, menijo nekateri, saj naj bi bila cena kalifornijske marihuane nižja od cen marihuane v večini drugih zveznih držav.

Kljub velikemu denarju, ki je v igri, pa je vprašanje legalizacije marihuane za številne v bistvu še vedno vprašanje državljanskih pravic. Številni so prepričani, da ljudje zaradi jointa ali dveh ne sodijo v zapor.

Legalizacija marihuane bi lahko odrla vrata legalizaciji trših drog. Tudi pri teh bi se pot legalizacije, tako kot pri marihuani, začela z legalizacijo npr. kokaina in heroina v zdravstvene namene.