V ameriški vojski (za zdaj še) velja pravilo, da se vojakov ne sprašuje o njihovi spolni usmerjenosti, oni pa o tem ne govorijo. Foto: EPA
V ameriški vojski (za zdaj še) velja pravilo, da se vojakov ne sprašuje o njihovi spolni usmerjenosti, oni pa o tem ne govorijo. Foto: EPA
Barack Obama
Ameriški predsednik politiki "ne sprašuj, ne govori" nasprotuje, a želi, da se odpravi s kongresnim zakonom, kar bi bilo težje izpodbijati. Foto: EPA

Sodnica Virginia Phillips je v torek v San Diegu prepovedala izvajanje politike, po kateri lahko homoseksualci služijo v oboroženih silah ZDA, dokler nihče ne ve za njihovo spolno usmerjenost. Politiko "ne sprašuj, ne govori" so leta 1993 uzakonili, potem ko tedanjemu predsedniku Billu Clintonu ni uspelo odpraviti prepovedi služenja homoseksualcev v oboroženih silah. V skladu s politiko homoseksualci lahko opravljajo vojaško službo, a ne smejo početi ničesar, kar bi izdalo njihovo spolno opredeljenost, o kateri jih tudi nihče ne sme spraševati. To dejansko pomeni, da so vojaki in vojakinje izgubili službo, če jih je kdo opazil, da so se držali za roke z osebo istega spola.

Sodnica Phillipsova je v tožbi skupine homoseksualne republikanske organizacije "Republikanci iz brunarice" politiko označila za neustavno. Zavrnila je argument, da sta zakon oz. politika potrebna za ohranjanje bojne pripravljenosti, in razsodila, da je resnica obratna. Politika naj bi imela neposreden škodljiv učinek, saj zahteva odpuščanje vojakov in vojakinj s ključnimi veščinami in izurjenostjo, prav tako pa krši pravice homoseksualcev do izražanja, procesne in druge pravice.

Ministrstvo se lahko pritoži
Pravosodno ministrstvo ZDA ima pravico, da se na sodničin ukaz pritoži v 60 dneh. Analitiki napovedujejo, da se bo to najverjetneje zgodilo, a šele po kongresnih volitvah. Ameriški predsednik Barack Obama politiki sicer nasprotuje, a želi, da se odpravi s kongresnim zakonom, kar bi bilo težje izpodbijati.

Če bodo republikanci na volitvah 2. novembra osvojili enega izmed obeh domov kongresa, bo odprava politike "ne sprašuj, ne govori" prihodnje leto skoraj nemogoča. Demokrati bodo imeli tako za odpravo politike na voljo le čas po volitvah do januarja prihodnje leto.

Obamova administracija z dvojno igro
Čeprav Obama nasprotuje tudi zveznemu zakonu, ki poroko opredeljuje kot zvezo med moškim in žensko, pa se je njegovo pravosodno ministrstvo v torek v Bostonu pritožilo na dve sodniški odločitvi, ki ta zakon razglašata za neustavnega. Državni sodnik Massachusettsa Joseph Tauro je v dveh primerih zakon, ki homoseksualnim zakonskim partnerjem parom zanika ugodnosti, ki jih uživajo heteroseksualni, označil za neustavnega.

Massachusetts dovoljuje poroke med homoseksualci, ki pa lahko uživajo le ugodnosti, ki izhajajo iz državnih zakonov. Sodnik Tauro je menil, da zvezni zakon posega v pravice zveznih držav in homoseksualnim zakoncem zanika pravice in ugodnosti. V Massachusettsu so homoseksualne poroke dovoljene, pravosodno ministrstvo pa se je pritožilo, ker mora ščititi zvezne zakone, dokler jih kongres ne spremeni.

Dvojni odnos Obame in njegove administracije zagovornike pravic homoseksualcev v ZDA jezi, to pa je tudi eden izmed razlogov, da Obama počasi izgublja podporo v svoji volilni bazi.