V prvem krogu je največ glasov osvojil Petro. Foto: Reuters
V prvem krogu je največ glasov osvojil Petro. Foto: Reuters

Petrov protikandidat je Rodolfo Hernández, populistični tajkun in nekdanji župan mesta Bucaramanga. Oba se predstavljata kot politična avtsajderja, vzajemno pa se obtožujeta korupcije.

Hernández, proti kateremu poteka preiskava zaradi suma korupcije, se ni želel soočiti s Petrom, za kratek čas pa se je tudi preselil v Miami v ZDA, potem ko je trdil, da je bilo ogroženo življenje njegove žene, poroča Guardian.

Prvi krog volitev je potekal 29. maja, ko je Petro osvojil največ glasov, približno 8,5 milijona, kar pa ni bilo več kot 50 odstotkov in tako dovolj za zmago. Hernández je šokiral državo, ko je osvojil drugo mesto.

"Le en korak smo oddaljeni od tega, da dosežemo resnično spremembo, ki jo čakamo že vse življenje. Ni dvomov, le gotovosti. Ustvarimo zgodovino," je v sredo dejal Petro.

Hernández pa je ljudi pozval, naj se odločijo, ali bodo glasovali "za tiste, ki so bili več kot 30 let povezani z oblastjo, ali za nekoga, ki je delal za svojo družino".

Po poročanju Guardiana katerega koli zmagovalca čaka težko delo. V državi so lani potekali množični protesti proti neenakosti, pod vprašajem je tudi mirovni sporazum z levičarsko organizacijo Farc (Revolucionarne oborožene sile Kolumbije) iz leta 2016. Sporazum je uradno končal desetletja trajajočo državljansko vojno, v kateri je umrlo 260.000 ljudi, razseljenih pa jih je bilo sedem milijonov.

Oba kandidata imata podpredsedniško kandidatko, in sicer Kolumbijko afriškega rodu, kar pomeni, da bo v vsakem primeru nova podpredsednica prvič temnopolta ženska.

Podpredsedniška kandidatka Petra je Francia Márquez, podeželska okoljevarstvena aktivistka, Hernándezova partnerica na volitvah pa je Marelen Castillo, malo znana direktorica univerze in konservativna katoličanka.