Latinskoameriške države se počasi zavzemajo za spremembo svetovne politike do mamil. Foto: EPA
Latinskoameriške države se počasi zavzemajo za spremembo svetovne politike do mamil. Foto: EPA
V Južni Ameriki je vedno manj interesa za uporabo vojske proti narkokartelom. Foto: EPA

Evropske in ameriška vlada ta konec tedna preučujejo poročilo o svetovni politiki do mamil, ki ga je sprejela Organizacija ameriških držav (OAD) na podlagi odločitve lanskega vrha, ki se ga je udeležil tudi ameriški predsednik Barack Obama, piše Guardian. Poročilo izraža vedno večje nezadovoljstvo latinoameriških držav z obstoječo globalno politiko glede nedovoljenih mamil in napoveduje, kakšna bo svetovna trgovina z mamili, če se bo nespremenjeno na tem področju nadaljeval.

Vedno več je strinjanja glede človeške cene te trgovine. "Veliko bolje dojemamo človeško in družbeno ceno ne samo uporabe mamil, ampak tudi proizvodnje in prevoza nadzorovanih substanc," je v uvodu poročila zapisal generalni sekretar OAD-ja José Miguel Insulza. V poročilu so pregledani načini, kako spremeniti trenutno prohibicijsko stališče, kar Evropo in Severno Ameriko opozarja, da se bo zdajšnji položaj spremenila z njima ali brez njiju.

Južna Amerika proti prohibiciji?
Voditelji latinskoameriških držav se ogorčeno pritožujejo, da zahodne države, katerih državljani jemljejo mamila, ne razumejo, koliko škode povzroča trgovina z mamili. Eden od scenarijev v poročilu predvideva, da bo več južnoameriških držav prekinilo s politiko prohibicije in ne bo več pošiljajo policije in vojske nad kartele, saj so ugotovili, da je človeška cena "vojne proti mamilom" previsoka.

Kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos Calderón bo čez tri tedne obiskal Veliko Britanijo, kar bo po poročanju Guardiana v ospredje postavilo odgovornost Zahoda, da spremeni svetovno politiko do mamil. Njegov obisk bo namreč del prizadevanj za spremembe politike do mamil, ki se bodo nadaljevala vse do posebnega zasedanja Generalne skupščine ZN-a leta 2016, ko naj bi imelo poročilo OAD-ja pomemben vpliv.

Strokovnjaki opisujejo poročilo kot zgodovinsko. Kasia Malinowska-Sempruch, vodja programa o svetovni politiki do mamil pri organizaciji Open Society Foundations, ki jo je ustanovil George Soros, tako poudarja pomen tega, da je Santos k sodelovanju povabil evropske države, kar naj bi sprožilo razpravo o politiki do mamil, ki bi se morala zgoditi že zdavnaj.

Ureditev trga mamil
Izdaja poročila pomeni prve resne alternative glede prohibicije, ki jih je predstavila kakšna pomembna multilateralna agencija. Predlogi vključujejo tudi ureditev trga mamil in reformo konvencije Združenih narodov o drogah.

V svetovnem odboru za politiko do mamil, ki se zavzema za spremembe zakonov o mamilih in ki ga podpirajo nekdanji predsedniki več južnoameriških držav, so sporočili, da bo poročilo prekinilo "tabu, ki je tako dolgo preprečeval razpravo o bolj človeških in učinkovitih politikah do mamil." Dodajo, da je "čas, da lahko vlade po vsem svetu začnejo odgovorno eksperimentirati z zakonodajnimi modeli, ki so prilagojeni njihovi realnosti in lokalnim potrebam."