Za pripadnike LRA-ja rekrutirajo predvsem otroke in najstnike. Foto: EPA
Za pripadnike LRA-ja rekrutirajo predvsem otroke in najstnike. Foto: EPA
Zloglasni Joseph Kony ... Foto: EPA
... in posledice njegove strahovlade. Foto: EPA
Pripadnike LRA izurijo, da postanejo otopeli in ne premorejo niti trohice usmiljenja. Foto: EPA
Konyja že 20 let neuspešno lovijo. Foto: EPA
Morilske čete LRA. Foto: EPA
Od rosne mladosti izurjeni za morilce. Foto: EPA

Kony je kot fantom. Seveda, videlo ga je na tisoče ljudi, več 10.000 jih je zaradi njega umrlo in več 100.000 jih je zaradi njega in njegovih podpornikov trpelo. A tistim, ki so mu že leta za petami, se "afriški klavec" uspešno izogiba.
Mož, ki seje strah po Afriki, je 49-letni samozvani Božji general, uporniški bojevnik in množični morilec. Že več kot 20 let s svojo Gospodovo odporniško armado (LRA) ustrahuje ljudi, ki živijo na okoli 100.000 kvadratnih kilometrov prostranem džungelskem območju Ugande, Srednjeafriške republike, DR Konga in Južnega Sudana.

Na višku moči je LRA štel več tisoč oboroženih moških, žensk in otrok, zdaj naj bi jih bilo le še nekaj sto. Čete so v Konyjevem imenu morile, ropale, plenile in posiljevale. Uganda je v lov za njim poslala elitni vojaški vod, leta 2005 pa je mednarodno sodišče za vojne zločine v Haagu zaradi zločinov proti človeštvu izdalo nalog za njegovo aretacijo. A zaman.
Oktobra je ameriški predsednik Barack Obama naznanil, da pošilja ameriške vojake v lov za Konyjem. Stoterica vojaških "svetovalcev" naj bi bila nameščena v Ugandi, kjer bi pomagali načrtovati odprave elitnih vodov. A ameriški predstavniki v ugandski prestolnici Kampala ne dajejo nobenih informacij o misiji.

Korenine terorja
Leta 1986 se je Kony s svojimi privrženci umaknil v džunglo, potem ko je Yoweri Museveni z oblasti zrušil takratnega ugandskega predsednika Tita Okella iz Konyjevega plemena Acholi. Acholiji so se takrat zbali, da bodo izgubili svoj vpliv in pravice, Kony se je oklical za "govornika Boga", okoli sebe pa zbral radikalno skupino ljudi, ki je v svoje vrste rekrutirala predvsem otroke in mladino.
Njegovi podporniki ga častijo kot mesijo s preroškimi sposobnostmi. Njegova ideologija je bila vedno neizdelana, dobro definirane politične platforme pa ni nikdar imel. Njegov edini moto je: "Borimo se za 10 Božjih zapovedi."

Pretresljiva izpoved nekdanje vojakinje
V vseh teh letih je Konyjeva vojska rasla in postajala vse brutalnejša. Ugrabljali so otroke, njihove starše pa neusmiljeno umorili. Kony naj bi v dveh desetletjih rekrutiral prek 100.000 otrok, večinoma nasilno. Spreminja jih v vojake, ki morijo, posiljujejo in pustošijo. Florence Ameny, nekdanja pripadnica LRA, opisuje, kaj pomeni, če te ugrabijo Konyjeve čete: "13 let sem bila stara, ko so me ugrabili. To je bilo leta 1992. Vse deklice so posilili, mene so nazadnje poročili s 50-letnim bojevnikom."
Dolgi pohodi so bili vsakdanji, otroci pa so moralli prenašati težke tovore, zaradi česar so se mnogi zaradi utrujenosti zgrudili, razlaga. Vpadi in boji so bili del vsakdanjega življenja kot tudi pogoste usmrtitve lastnih soborcev. Otroke so sistematično učili, da ne smejo imeti nobenega usmiljenja, sočustvovanja ali drugih čustev.
Tudi Florence je bila vojakinja in tudi ona je pobijala nebogljene ljudi, med njimi ženske in otroke. Kdor je poizkušal pobegniti iz armade, so ga ubili. Nekatere so žive zažgali, druge utopili, spet tretje razsekali na koščke. Kony ne pozna usmiljenja. Po 12 letih je Florence nazadnje le uspelo pobegniti in s svojimi tremi otroki se je zatekla v begunsko taborišče na severu Ugande.

Neuspeli poskusi prijetja
Ker vrsta posebnih operacij ni obrodila sadov pri prijetju Konyja, se je ugandska vlada odločila za drugačno taktiko. Vladni pogajalci so ga skušali prepričati, naj se preda, celo varen odhod iz Afrike so mu zagotavljali, navzlic zahtevam Haaga po izročitvi. A po propadu pogovorov leta 2008 se je Kony umaknil nazaj v džunglo, kjer nadaljuje svojo morijo.
Kony se je večkrat za las izognil prijetju. Oktobra lani so oblasti tako menile, da so ga odkrile v Ndjemi, v Srednjeafriški republiki. A ko so vpadle, so našle le škaf z vodo in brisačo, Kony pa je izginil. Še pred tem, leta 2008, so ga ugandske sile skoraj prijele v narodnem parku Garamba, na odročnem severovzhodnem kotičku Konga.
V Ugando je pripotovalo skoraj 20 ameriških vojaških svetovalcev, ki so tamkajšnji vojski priskočili na pomoč z nočnimi očali, gorivom in satelitskimi telefoni. Ko so zasledovalci pod vodstvom Muhoozija Kainerugabe, sina predsednika Musevenija, s pomočjo satelitskih slik določile Konyjevo lokacijo, so ugandski helikopterji na tabor odvrgli bombe. A Kony je tabor že zapustil, ugandske vojake pa so pričakale le posoda, tri puške, lasulja in kitara. Kony se je nekaj dni pozneje kruto maščeval vaščanom nedaleč od parka.
Mit neranljivosti
Takšne zgodbice hranijo mit generalove neranljivosti. Še celo Florence Ameny verjame v njegove čudežne moči: "Vsem je takoj povedal, ali bodo umrli, pobegnili ali se vzdignili v hierarhiji LRA-ja. Vedno je zadel." A bolj realistična razlaga je, da je Kony pameten. In previden. Tako je, denimo, prepovedal uporabo satelitskih telefonov, da ga ne bi zaznali.

V prid mu gre tudi to, da se Uganda, Srednjeafriška republika, DR Kongo in Sudan niso nikdar povezali, da bi ga tako ujeli. Prav nasprotno, sudanska vlada ga je dolgo časa zalagala z orožjem in vozili, ker je Ugandi zamerila, da goji simpatije do Sudanske ljudske osvobodilne vojske (SPLA), upornikov na jugu. Ugandska vojska je bila dejavna tudi v Srednjeafriški republiki in današnjem Južnem Sudanu, ni pa bila v Kongu, ki je ugandskim četam prepovedal lov na Konyja na njegovem ozemlju, potem ko naj bi kradle njegove naravne vire.
So Konyju dnevi (spet) šteti?
Medtem pa je tudi Afriška unija napovedala sestavo posebne enote za lov za Konyjem, a dokler ta ni pripravljena, so ponovno pripravljeni vskočiti Američani. In tokrat so odločni, da stvari speljejo do konca. Ameriške oblasti so se že sestale s predstavniki v Srednjeafriški republiki, Kongu in Južnemu Sudanu, saj si želijo gladko prečkanje mej med državami. Čeprav so Američani komaj dobro prišli, pa že uvajajo ugandske sile, kako bolje pripraviti akcije, zalagajo pa jih tudi s satelitskimi slikami. Pri izsleditvi Konyja bi moralo ključno vlogo odigrati tudi lokalno prebivalstvo.
Strokovnjaki napovedujejo, da so generalu dnevi šteti. Generalka Margaret Woodward, poveljnica ameriških zračnih sil v Afriki, je za ugandski časnik Daily Monitor decembra povedala, da bodo ugandske vojaške sile "tu v kratkem času zmagale in da ne bo dolgo, ko LRA ne bo več predstavljal težav."