El Baradej je bil pred dnevi v Iranu. Foto: EPA
El Baradej je bil pred dnevi v Iranu. Foto: EPA

Vodja islamske države je sicer že večkrat izrazil pripravljenost svoje države za bogatenje urana v tretji državi. Pri tem je pripravljen sodelovati z vsako državo ali skupino držav, odprt pa je tudi za nadaljnje neposredne pogovore z ZDA. Ahmadinedžad pa ob tem ni pozabil dodati, da izrecno izključuje samo pogovore z Izraelom.

Iranski voditelj je dodal, da bi lahko druge države uran obogatile za okoli 20 odstotkov in ga nato vrnile Iranu, ki bi uran uporabil kot gorivo za jedrski reaktor. Za izdelavo jedrske bombe mora biti uran obogaten na okoli 90 odstotkov.

Inšpektorjem dovolil vstop
Iran bo 19. oktobra z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA) razpravljal o možnostih bogatenja urana, 25. oktobra pa bodo inšpektorji omenjene agencije obiskali nov iranski objekt za bogatenje urana v bližini mesta Kom.

Iran je IAEA o gradnji novega objekta za bogatenje urana obvestil konec septembra, s tem pa sprožil ostre odzive zahodnih držav, ki so prepričane, da Iran pod krinko miroljubnega jedrskega programa gradi bombo. Iran je nato na srečanju petih stalnih članic Varnostnega sveta Združenih narodov prejšnji četrtek v Ženevi privolil v to, da lahko inšpektorji pregledajo njegov novi obrat.

Dogovor o bogatenju urana v tretji državi velja za kompromisno rešitev, ki bi islamski državi omogočila uporabo jedrske energije v miroljubne namene, odvrnila pa bi jo od uporabe v vojaške namene.