Delavci si še naprej prizadevajo stabilizirati razmere v Fukušimi. Foto: Reuters
Delavci si še naprej prizadevajo stabilizirati razmere v Fukušimi. Foto: Reuters

Toshiba, eden izmed dveh japonskih izdelovalcev jedrskih reaktorjev je sporočil, da bi lahko Fukušimo razgradili v desetletju oziroma v 20 letih manj, kot so potrebovali za razgraditev jedrske elektrarne Otok treh milj v ZDA, kjer se je leta 1979 delno stajalo jedro reaktorja. Med razgraditvijo bi odstranili gorivne palice iz štirih reaktorjev v nuklearki in uničili poslopja.

Predstavnik japonske vlade se je na napoved odzval, da je še prezgodaj govoriti o časovnem načrtu za razgraditev nuklearke. "Japonska vlada je vedno upala, da bo zasnovala podroben načrt razgraditve," je dodal.

Radioaktivnega joda 2.800-krat preveč
Iz Fukušime po potresu, ki je 11. marca stresel Japonsko, in posledičnem cunamiju v okolico uhaja radioaktivno sevanje. Radioaktivnost v morju pred nuklearko se še vedno povečuje. Operater nuklearke Tepco je sporočil, da so v četrtek severno od nuklearke v morju namerili vsebnost radioaktivnega joda, ki za 2.800-krat presega normalne vrednosti, v torek za 600-krat, v sredo pa za tisočkrat.

Začetek nameščanja jeklene pregrade
Japonska agencija za jedrsko varnost je Tepcu odredila, da mora povečati nadzor, s čimer bodo poskušali zajeziti onesnaženost Tihega oceana. To naj bi skušali doseči tudi z jekleno pregrado, ki jo bodo začeli nameščati. Hkrati je Tepco sporočil, da bo v nedeljo, dan pozneje, kot je bilo sprva predvideno, nehali črpati radioaktivno vodo iz nuklearke v morje.

Oblasti so sporočile nove podatke o žrtvah potresa in cunamija. Tako je po zadnjih podatkih umrlo 12.876 ljudi, pogrešajo pa jih še 14.865.