McCain je bil na predsedniških volitvah Obamov glavni tekmec. Foto: EPA
McCain je bil na predsedniških volitvah Obamov glavni tekmec. Foto: EPA
Ameriški kongres
V predstavniškem domu demokrati ne potrebujejo podpore republikancev, imajo pa ti možnost blokade v senatu. Foto: EPA

Senator John McCain, ki je bil Obamov tekmec na novembrskih predsedniških volitvah, se je zavzel za znižanje davkov, ki bi bilo po njegovem mnenju bolj smiselno kot pa povečanje porabe. Vodja manjšine v predstavniškem domu John Boehner pa je ocenil, da bi stimulacijski gospodarski načrt potreboval velike spremembe.

"Potrebne bodo velike spremembe, če želimo vzpodubiti gospodarstvo," je dejal McCain in dodal, da trenutne različice predlaganega svežnja ne more podpreti.

Republikanci sicer nimajo dovolj glasov, da bi lahko preprečili sprejetje načrta, lahko pa bi v senatu zavlekli njegovo sprejetje. V upanju, da bi republikance prepričal v podporo svežnja, naj bi se Obama z njimi sešel v torek. Podporo republikancev namreč potrebuje za glasovanje v senatu, saj imajo tam pravico do zaustavitve predloga.

Republikance je ta konec tedna v sprejem kompromisa prepričeval že podpredsednik Joe Biden, ki je po pogovorih podal veliko bolj optimistično izjavo. "Menim, da bomo v senatu dosegli pomembno dvostransko podporo," je ocenil Biden. Demokratka Nancy Pelosi, ki vodi predstavniški dom, pa je obljubila, da bodo v domu o svežnju odločali že ta teden, predvidoma v sredo.

"Težave niso nastale v enem dnevu"
Vodja nacionalnega gospodarskega sveta Bele hiše Lawrence Summers je opozoril, da težave niso nastale v enem dnevu, tednu, mesecu ali letu, in jih zato tudi ni mogoče rešit v tem času. Opozoril je tudi, da je Obama nasledil najslabše stanje gospodarstva vse od druge svetovne vojne.

Po besedah Summersa si proračun lahko privošči 1.000 milijard nove porabe za stimulacijo in reševanje finančnih ustanov, vendar bo po okrevanju po njegovem mnenju potrebna večja disciplina. Zagotovil je, da bo Obama izpolnil predvolilno obljubo in odpravil davčne olajšave za tiste, ki zaslužijo več kot 250.000 dolarjev na leto, ni pa povedal, kdaj naj bi se to zgodilo.

M. R.