Boko Haram zanika pogajanja z nigerijsko vlado. Foto: Reuters
Boko Haram zanika pogajanja z nigerijsko vlado. Foto: Reuters
Aprilska ugrabitev več kot 200 deklet je osupnila svet. Foto: EPA

Kot je v petek v videoposnetku povedal vodja skupine Abubakar Shekau, ne pozna domnevnega predstavnika skupine Danladija Adamuja, ki se je pogajal z nigerijsko vlado.

Dekleta že poročena?
"Ne poznamo tega nastopača po imenu Danladi Adamu, nikoli ga nismo prosili, da govori v našem imenu, saj v tej vojni ni poti nazaj," je dejal. "Vprašanje deklet je že dolgo pozabljeno, saj sem jih že pred časom poročil." Dekleta naj bi tudi prevzela islam, je še dejal Shekau.

Glede pogajanj je Shekau dejal, da tega ne bodo počeli, saj je Alah dejal, da ne smejo. Poleg tega je Shekau po poročanju BBC-ja dejal, da je Boko Haram zajel nemškega državljana, ki naj bi bil učitelj. Ugrabili so ga julija.

Nigerijska vojska je 17. oktobra sicer sporočila, da je Boko Haram privolil v premirje in da bo izpustil več kot 200 ugrabljenih deklet iz šole v severnovzhodni vasi Chibok.

Nasilje se nemoteno nadaljuje
Nasilje se je kljub novici o domnevnem premirju nadaljevalo. V petek je na avtobusni postaji v mestu Gombe na severovzhodu države tako eksplodirala bomba. Ubitih naj bi bilo 30 ljudi.

Prejšnji teden je organizacija za zaščito človekovih pravic Human Rights Watch sporočila, da ima Boko Haram zajetih več kot 500 žensk in deklet, prisilne poroke pa so v taboriščih skupine običajne.